Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Oι δυτικοί τον βομβαρδίζουν και ο Καντάφι προελαύνει!

Περιπλέκεται η στρατιωτική κατάσταση στην Λιβύη, καθώς οι επαναστάτες μία εβδομάδα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών δείχνουν παντελώς αδύναμοι να αναλάβουν δράση, ενώ δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να αποσπούν αυτό που λέγεται...
"λαϊκή αποδοχή".


Παρά το γεγονός ότι όπλα υπάρχουν πλέον άφθονα στα χέρια των επαναστατών οι οποίοι πλέον ρέπουν καθαρά προς προς τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, δεν βρίσκουν άνδρες να στελεχώσουν τις μονάδες τους.


Χθες τη νύχτα καταδιώθηκαν από την πόλη Ζιντάν από τις δυνάμεις του Καντάφι και μία προσπάθειά τους να ενισχύσουν τον επαναστατικό θύλακα πο έχει απομείνει στην Αζνταμπίγια, νότια της Βεγγάζης, συνετρίβη από άρματα μάχης και πυροβολικό του Μ.Καντάφι.


Πριν λίγο μιλώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κλίντον είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν, απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων και ότι η πολεμική αεροπορία κι η αεράμυνα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν πλήρως.


Αν κι αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της αποστολής τις πρώτες ημέρες, η Κλίντον σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των αεροσκαφών των ΗΠΑ που εκτελούν αποστολές καθώς αυξήθηκαν οι αριθμοί των αεροσκαφών άλλων χωρών.


«Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα. Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στο NATO να
μεταβιβάσουμε την διοίκηση και τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο NATO» δήλωσε.


«Και οι 28 σύμμαχοι έχουν πλέον δώσει στις στρατιωτικές αρχές εντολή να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο ώστε το NATO να αναλάβει την ευρύτερη αποστολή προστασίας των αμάχων» πρόσθεσε η Κλίντον. «Το NATO είναι κατάλληλο για το συντονισμό αυτής της διεθνούς προσπάθειας».


Τα ΗΑΕ είναι η δεύτερη αραβική χώρα που θέτει μαχητικά στην διάθεση της συμμαχίας για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη μετά το Κατάρ, που έστειλε δύο μαχητικά και δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη στην Κρήτη.


Στη συμμαχία μετείχαν έως τώρα επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.


Πάντως, μετά τις επιτυχίες των κυβερνητικών δυνάμεων, παρά τον ανηλεή βομβαρδισμό τους από όποιον δηλώνει πρόθυμος να τους βομβαρδίσει, δεν πρέπει να αποκλείεται επέμβαση χερσαίων δυνάμεων.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...