Σε έντονα πτωτικό τέμπο κινείται την Τρίτη το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τη χθεσινή «εκτίναξη», αλλά και με φόντο την ανησυχία που διαχέεται στα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού για τις συνέπειες της κρίσης στην...
Ιαπωνία.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι η ελληνική αγορά «υποκύπτει» σήμερα αφενός στον «πειρασμό» κατοχύρωσης κερδών, αφετέρου στη νευρικότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιαπωνία, εκτιμούν ωστόσο ότι το Χ.Α. θα μπορούσε να ανακτήσει τις επόμενες ημέρες την τάση διαφοροποίησης που επέδειξε ήδη από χθες, με αφορμή τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι αποφάσεις της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής.
Σημειώνουν ότι ενδείξεις βελτίωσης, αν και συγκρατημένες, παρατηρήθηκαν τόσο στην αγορά των ομολόγων με την υποχώρηση των spreads, όσο και στην αγορά των CDS, ενώ επισημαίνουν ότι η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. αυτές τις ημέρες είναι «μοιραίο» να ευθυγραμμιστεί με την κλιμάκωση της ανησυχίας στις ξένες αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένουν ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ υπενθυμίζουν ότι την Παρασκευή λήγουν οι σειρές συμβολαίων και δικαιωμάτων μετοχών και δεικτών για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική (Triple Witching).
«Δύσκολα θα αποφύγει την επίδραση του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στο ξεκίνημα της ημέρας στις ξένες αγορές η εγχώρια αγορά» σχολιάζει σήμερα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «έχοντας έναν επιπλέον λόγο να διορθώσει τα σημαντικά κέρδη των τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων τα οποία αθροιστικά ανέρχονται σε επίπεδο Γενικού Δείκτη σε 9%». «Οι έντονες αναταράξεις στις ασιατικές αγορές αναμένεται να αυξήσουν την μεταβλητότητα» προσθέτει η χρηματιστηριακή.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.615,84 μονάδες με απώλειες 2,80%, ενώ κινούμενος πτωτικά από την έναρξη των συναλλαγών βρέθηκε νωρίτερα να υποχωρεί έως και 3,14%.
Μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί στο Χ.Α. περίπου 16,2 εκατ. τεμάχια αξίας 61 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 108 μετοχές υποχρεώνονται σε απώλειες, 12 παραμένουν αμετάβλητες και μόλις 10 διατηρούν θετικό πρόσημο.
Η πυρηνική απειλή "τρομάζει" την Ευρώπη - "βυθίζεται" ο DAX
Οι φόβοι εκτεταμένης πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία και η «κατάρρευση» του δείκτη Nikkei «κλονίζουν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τρίτης.
Οι συναλλαγές ξεκίνησαν στο "κόκκινο" με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να επηρεάζονται από το κλίμα φόβου που επικρατεί στην Ιαπωνία και πλέον οι Ευρωπαίοι επανεξετάζουν την πυρηνική τους πολιτική. Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα οδηγεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις και διεύρυνση των απωλειών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η είδηση για τις δύο νέες εκρήξεις στους αντιδραστήρες 2 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Tepco στη Φουκουσίμα ενισχύει τους φόβους πυρηνικής καταστροφής, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε για ακόμη μεγαλύτερη έκκληση ραδιενέργειας. Την ίδια ώρα η ραδιενέργεια στο Τόκιο είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ έχει επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ακτίνα 30 χλμ από το εργοστάσιο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα προσπαθήσει να προεξοφλήσει το χειρότερο σενάριο και θα κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο στη συνέχεια. Ωστόσο τονίζουν ότι η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και αλλάζει από ώρα σε ώρα ενώ και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι πολύ σημαντικές.
"Με τα γεγονότα στην Ιαπωνία να βρίσκονται σε εξέλιξη - κυρίως στο "λαβωμένο" πυρηνικό εργοστάσιο - η αβεβαιότητα διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα", σημειώνει η Deutsche Bank.
Ωστόσο, σε οικονομικό επίπεδο, η Citigroup εκτιμά ότι τα τρομακτικά γεγονότα στην Ιαπωνία δεν θα καταβάλλουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ή τη διάθεση των επενδυτών να επιλέξουν επενδύσεις ρίσκου.
«Για του Ευρωπαίους, η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών και των ΗΠΑ παραμένει ο πιο σημαντικός μακροοικονομικός παράγοντας ώθησης και ένα αρνητικό σοκ για την ιαπωνική οικονομία δεν ενδέχεται να είναι αρκετό να ωθήσει ξανά την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση», σχολιάζει η Citi.
Στο ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 καταγράφει πτώση 3,88%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 2,85%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 5,26%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο -3,65%.
Απώλειες 2,28% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 3,17% υποχωρεί ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI κινείται πτωτικά κατά 3,99% και στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει πτώση 1,88%.
Στη Ρωσία, ο δείκτης RTS σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,47%, ενώ ο Micex κινείται στο -1,48%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE υποχωρεί σε ποσοστό 2,75%.