H EE διασχίζει τον Ρουβίκωνα με μοιραίες συνέπειες για την Ευρώπη. Η Γερμανία προκαλεί να εκτροχιάσει την ευρωζώνη σε ένα νέο γύρο κρίσης χρέους αποκλείοντας κάθε περιθώριο ελιγμών. Τα πολιτικά προβλήματα στον συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ εντείνουν την αναποφασιστικότητα της σιδηράς κυρίας της Ευρώπης ενόψει της εμβόλιμης συνόδου στις 11 Μαρτίου...
Τα σενάρια «σωτηρίας» για τις αδύναμες οικονομικά χώρες ενδέχεται να προσπεραστούν, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο απειλεί με «κόκκινες γραμμές», ως δείγμα σκληρής γραμμής του Βερολίνου για την διαπραγματευτική θέση της στις Βρυξέλλες, αποκλείοντας οποιαδήποτε ευρωπαϊκά μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων που αφορούν στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου ή την έκδοση δανείων για να βοηθηθούν οι χρεωμένες κυβερνήσεις να επαναγοράσουν το δικό τους χρέος. Ωστόσο βρετανικά έντυπα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αντικρούοντας τη νέα δέσμη μέτρων ως επικίνδυνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χειρότερη κρίση χρέους στην ευρωζώνη.Η παράμετρος πετρέλαιο
Το ψήφισμα, αναμένεται να περάσει στην Ομοσπονδιακή Βουλή στο Βερολίνο, μία εβδομάδα πριν από την επίσημη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, βάζοντας φρένο στο «μεγάλο παζάρι» του Μαρτίου. Επιπλέον, η νέα «προοπτική» στην επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη έρχεται την στιγμή που η τιμή του πετρελαίου για τις ευάλωτες χώρες ενισχύουν τα προβλήματα στις παρυφές της Ευρώπης. Έκθεση της Ernst & Young, προειδοποιεί ότι, αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα 120 δολάρια για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, θα μειώσει την ανάπτυξη της ΟΝΕ 1.1% φέτος και 1,2% το επόμενο έτος. «Η ζωή θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη για την περιφέρεια της ΟΝΕ. Χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, θα υποφέρουν περισσότερο. «Θα αντιμετωπίσουν ένα διπλό πρόβλημα, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν κανένα περιθώριο για να αντισταθμίσουν το σοκ που έχει προκαλέσει η άνοδος του πετρελαίου, παράλληλα με την επιβράδυνση του ρυθμού της δημοσιονομικής εξυγίανσης», δήλωσε στην «Daily Telegraph» η Marie Diron, επικεφαλής οικονομολόγος στην υπηρεσία Eurozone Forecast (EEF) της Ernst & Young.
Δραματικές εξελίξεις στην Γερμανία
Την περασμένη εβδομάδα, οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, άλλαξαν δραστικά με τη γερμανική κοινωνία να εναντιώνεται στην ευρωζώνη, απορρίπτοντας τις αγορές ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και επιβάλλοντας το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το νέο βραχνά που ενδέχεται να επωμιστούν οι χώρες της περιφέρειας. Ο Wolfgang Münchau, οικονομικός αναλυτής και αρθογράφος στη Financial Times, υποστηρίζει την άσκηση βέτο των αδύνατων χωρών ακόμη και αν αυτό θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το πακέτο. «Εάν η Γερμανία δεν μπορεί να τηρήσει τις δικές της υποσχέσεις, δε βλέπω το λόγο γιατί κάποιος θα δεχόταν την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας του, εκτός κι αν η ανταμοιβή ήταν μια οικονομική ένωση με ακόμα πιο στενούς δεσμούς. Αλλά αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα κοινό ευρωομόλογο. Μέσα από τις αγορές ομολόγων, το Ευρωπαικό Σύμφωνο Σταθερότητας θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε μια ευρωπαϊκή υπηρεσία χρέους, η αντίστοιχη χρηματοοικονομική αρχή μιας οικονομικής ένωσης, όμως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ καθώς τα φτερά του είναι κομμένα από την αρχή». Το καλύτερο αποτέλεσμα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, θα ήταν μια αποτυχία της τρέχουσας στρατηγικής επίλυσης των κρίσεων, που θα ακολουθηθεί από μια πλήρη επανεκκίνηση. Το χειρότερο θα ήταν μια ατελείωτη κρισιακή κατάσταση, ακολουθούμενη από μια οικονομική καρδιακή συγκοπή. Όμως, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι ένας πολύ μικρός συμβιβασμός, από εκείνους που δεν επιλύουν τίποτα.
Τι εκτιμά το BBC
Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, η πρόταση του Herman Van Rompuy για νέο σχέδιο για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», αποφεύγοντας τις «οικονομικές ανισορροπίες», με την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Το νέο έγγραφο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της σύγκλισης μεταξύ των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και στην προώθηση της απασχόλησης, όμως πληροφορίες θέλουν να μην παρέχεται το δικαίωμα άσκησης βέτο σε σχέση με το σύνολο των δημοσιονομικών σχεδίων.
Αναγκαία η αναδιάρθρωση(;)
Αναμφισβήτητα οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες θα αφορούν το σύνολο της ευρωζώνης, όμως η χώρα που θα βιώσει άμεσα τις συνέπειες θα είναι κυρίως η Ελλάδα. Οικονομικοί αναλυτές στο Λονδίνο προσβλέπουν σε μια συμβιβαστική λύση για τον οικονομικό συντονισμό στην ευρωζώνη, από την πλευρά της Γερμανίας ως προς το νέο Σύμφωνο. Αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα συναινούσε με ορισμένες από τις προτάσεις επίλυσης της κρίσης χρέους, όπως στην επιμύκηνση του δανείου και στην δυνατότητα αγοράς ομολόγων του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την πρωτογενή αγορά. Με την ομαλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να δείχνει όλο και πιο αναγκαία, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει ήδη να προχωρήσουν στο σχέδιο Β, εκτιμά η Financial Times. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πρέπει να υπολογισθεί σοβαρά ότι το χρέος του Ελληνικού κράτους παραμένει ολύμπιο και θα φτάσει στο 150% του ΑΕΠ και ότι η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες ανάγκες αναχρηματοδότησης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής: 57 δισ ευρώ το 2013, 81 δισ ευρώ το 2014 και 73 δισ ευρώ το 2015.
Η ευρωζώνη έχει δει το κόστος δανεισμού των κρατών να αυξάνεται ραγδαία στις ασθενέστερες χώρες και την εμπιστοσύνη του ενιαίου νομίσματος να πέφτει κατακόρυφα, με την Ελλάδα να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καταλήγοντας στην οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ και την ΕΕ για να αποφύγει την χρεοκωπία. Ανάλογα η Ιρλανδία στράφηκε σε βοήθεια δισεκατομυρίων ευρώ, ενώ για την Πορτογαλία και την Ισπανία προσδωκάται ότι δεν θα έχουν ανάλογη τύχη. Στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, οι ηγέτες στην ευρωζώνη ελπίζουν να σχεδιαστεί μια γραμμή κάτω από την τρέχουσα κρίση με τη συμφωνία να κατοχυρωθούν αυστηρότεροι και πιο βιώσιμοι κανόνες που θα εξασφαλίσουν την μελλοντική σταθερότητα της Ευρωζώνης με κύριο γνώμονα την πρόληψη και αποτροπή μίας νέας ενδεχόμενης διάσωσης. Επιπλέον, το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να κριθεί από τα πολιτικά κίνητρα της Γερμανίας με μονομερές όφελος στο εσωτερικό της χώρας και διάλυση στο σύνολο των χωρών της περιφέρειας.