Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

"Πράσινο φως" από Ελλάδα σε επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Λιβύη - Ε.Βενιζέλος: "Ναι σε διεθνή παρέμβαση"

"Πράσινο φως" έδωσε η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, για επέμβαση της Συμμαχίας στην Λιβύη. Σε μία στιγμή που οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι προελαύνουν σε όλο το...
μέτωπο και πλησιάζουν την Βεγγάζη που είναι το προπύργιο των επαναστατών η θέση της Ελλάδας όπως εκφτάστηκε στην άτυπο Σύνοδο της Συμμαχίας ήταν ότι "Λόγω της ρευστότητας της κατάστασης και των εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, δεν μπορεί να βρεθεί μια οριστική και σταθερή λύση στην Λιβύη χωρίς διεθνή παρέμβαση"!


Η θέση αυτή, που συνοδεύεται βέβαια από την απαραίτητη "σάλτσα νομιμοποήσης" δηλαδή την ευχή "η παρέμβαση να έχει πάντα μία ασφαλή νομική βάση και αυτή είναι οι σαφείς και ρητές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είναι ουσιαστικά το πρελούδιο για την συμμετοχή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις.


Ποιες επιχειρήσεις και πως θα υπάρξει αυτή η συμμετοχή; Κατ'αρχήν θα υπάρξει ναυτικός και αεροπορικός αποκλεισμός της Λιβύης με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Ήδη το defencenet.gr έχει ενημερώσει ότι τέσσερα ελληνικά αεροδρόμια (Ανδραβίδα, Άραξος, Άκτιο, Σούδα) θα εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά θα συμμετάσχουν πιθανότητα και ελληνικά αεροσκάφη στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.


Η Ελλάδα ήδη έχει εμπλακεί με την αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ (F452), αλλά και την συμμετοχή ελληνικών πληρωμάτων στα Ε-3 AWACS που επιχειρούν από το Άκτιο. Σε δεύτερη φάση, αν σταλούν πεζοπόρα τμήματα θα σταλεί και αριθμός στρατιωτικού προσωπικού, σε αποστολή διατήρησης της ειρήνης. Γενικά το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να εμπλέξει μονάδες Στρατού Ξηράς.


Θεωρούν ότι η απαγόρευση πτήσεων και ο "μονομερής εφοδιασμός" των επαναστατών πολύ γρήγορα θα φέρει αποτελέσματα. Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι αν δεν υπήρχε η πλήρης αεροπορική υπεροχή και η δυνατότητα αερομεταφοράς των δυνάμεων του Καντάφι, ήδη θα είχε καταρρεύσει.


Στην πράξη θα φανεί αν όλα είναι τόσο απλά ή αν εμπλεκόμαστε σε μία σύγκρουση στην αυλή του σπιτιού μας που μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη...


Ο υπουργός υπενθύμισε τη συμβολή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις εκκένωσης που διεξήχθησαν από την αρχή της λιβυκής κρίσης. Είκοσι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι, υπογράμμισε ο Βενιζέλος, απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη με ελληνική βοήθεια (κυρίως με ελληνικά πλοία).



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...