Σε πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση της "Αυγής της Οδύσσειας". Με άγριες επιθέσεις απαντά ο Καντάφι. Νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Τρίτη, καθώς η Συμμαχία παραμένει διαιρεμένη. O Ομπάμα δήλωσε ότι...
οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό ρόλο που έχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις προσεχείς ημέρες.
Συνεχίστηκαν για τρίτη νύχτα οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη με το ΝΑΤΟ να μην έχει ακόμη αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό ρόλο που έχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το "βάρος" της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μοιράζεται ισότιμα μεταξύ των συμμάχων.
Επίσης διευκρίνισε, ότι οι ΗΠΑ αν και επιθυμούν να δουν τον Καντάφι να αποχωρεί από την εξουσία, ο στόχος των επιχειρήσεων δεν είναι ο ίδιος αλλά η προστασία των πολιτών, το ίδιο υποστηρίζουν και οι ηγεσίες της Βρετανίας και της Γαλλίας. Παράλληλα το καθεστώς στη Λιβύη ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη ακριβώς μια εβδομάδα μετά και την έγκριση του ψηφίσματος 1973 για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στα στρατιωτικά πλήγματα της διεθνούς δύναμης στη Λιβύη, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν επί τόπου, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet.
"Δεν θα συμμετάσχουμε με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Είναι αδιανόητο τα μαχητικά μας αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τον λιβυκό λαό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανόν", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός μέσα από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Άγκυρα μετά την επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία.
Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμβολή της χώρας του θα συνίσταται στη συμμετοχή με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στις επιχειρήσεις "ελέγχου" στη Μεσόγειο και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας επί τόπου, κυρίως στη Βεγγάζη.
"Δεν θέλουμε η Λιβύη να γίνει ένα δεύτερο Ιράκ ... Σε διάστημα οκτώ χρόνων ένας ολόκληρος πολιτισμός καταστράφηκε. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν" στο Ιράκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας
Μέλη του Κογκρέσου επικρίνουν τον Ομπάμα για τη Λιβύη.
Πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου επέκριναν την κυβέρνηση Ομπάμα σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης, εκφράζοντας ταυτόχρονα φόβους για την έναρξη μιας ατέρμονης σύγκρουσης αλλά και για πιθανά λιβυκά αντίποινα.
Στα αριστερά του πολιτικού χώρου του προέδρου Ομπάμα, ο πρόεδρος επικρίθηκε από τον βουλευτή των Δημοκρατικών, Μάικλ Χόντα, γιά τον οποίο οι αεροπορικές επιδρομές "στέλνουν το μήνυμα στον κόσμο ότι η αμερικανική δημοκρατία είναι βαθιά δυσλειτουργική" δεδομένου ότι, σύμφωνα με την κείμενη αμερικανική νομοθεσία, το Κογκρέσο αποφασίζει για την κήρυξη πολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Πεντάγωνο έδρασε "βασιζόμενο σε εκτιμήσεις που σχετίζονται με την ενέργεια, κάτι σαφές--την ώρα που γνωρίζουμε ότι η Λιβύη κατέχει τα έβδομα σε μέγεθος αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως", τόνισε ο βουλευτής Χόντα. "Το μήνυμα είναι εξίσου σαφές, οι ΗΠΑ πράττουν πολύ λίγα πράγματα γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ακτή του Ελεφαντοστού, το δυτικό Σουδάν, όπου τα ενεργειακά αποθέματα δεν είναι σημαντικά".
Από την πλευρά της, η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Κάντις Μίλερ, μέλος της Επιτροπής Ομοσπονδιακής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκρινε "πολύ τρομακτικό, όσο και απαράδεκτο" ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε για τη Λιβύη χωρίς να ζητήσει μία σύμφωνη γνώμη από την πλευρά του Κογκρέσου.
"Όσον αφορά τη Λιβύη, διερωτώμεθα: ποιος είναι ο στόχος; ποιος είναι ο ρόλος μας;" έθεσε από την πλευρά του το ερώτημα ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Τζον Μπαράσο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, προειδοποιώντας συγχρόνως γιά το "γρανάζι", που θα υποχρέωνε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να παραμείνουν "για εβδομάδες, ίσως και μήνες" στην περιοχή της Λιβύης.
Τέλος, η Ρεπουμπλικανή πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα όφειλε να αποσαφηνίσει δημόσια, πριν λάβει την απόφαση της εμπλοκής των ΗΠΑ στη Λιβύη,"ποια αμερικανικά συμφέροντα από την πλευρά της κρατικής ασφάλειας διακυβεύονται στη Λιβύη. Θα πρέπει ο πρόεδρος να έχει κατά νου τις επιθέσεις του Καντάφι κατά δυτικών στόχων, που αφαίρεσαν τη ζωή Αμερικανών τη δεκαετία του 1980». Η βουλευτής αναφερόταν, κυρίως, στη συντριβή στη Σκοτία, το 1988, ενός αεροσκάφους της PanAm, μετά την ανατίναξή του εν πτήσει, από την οποία περίπου 270 άνθρωποι σκοτώθηκαν--στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί.