Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Μέχρι και 10 χρόνια περιμένουν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση 950 Έλληνες νεφροπαθείς


Μέχρι και 10 χρόνια είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στις λίστες αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για μεταμόσχευση 950 νεφροπαθείς τελικού σταδίου και άλλοι 250 υποψήφιοι για μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων.

Και μέχρι να βρεθεί το μόσχευμα και να έρθει η ώρα της μεταμόσχευσης, που μπορεί να τους εξασφαλίσει άλλα 10 χρόνια ζωής, οι Έλληνες νεφροπαθείς αναγκάζονται να ζουν με χαμηλότερη ποιότητα ζωής από εκείνη των υγειών ανθρώπων, εμφανίζοντας σε μεγάλο βαθμό άγχος, κατάθλιψη και μελαγχολία.

Βασική παράμετρο για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των νεφροπαθών τελικού σταδίου - που στην Ελλάδα ανέρχονται στις 13.000- σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας ζωής, αποτελούν οι μεταμοσχεύσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Καραγκιόζης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, το 2010 έγιναν μόλις 135 μεταμοσχεύσεις, λιγότερες, δηλαδή, ακόμη κι από το 2001, το πρώτο έτος αναφοράς του ΕΟΜ, οπότε και είχαν ανέλθει σε 186. Την αισιοδοξία του 2008, που ήταν το έτος ρεκόρ για τις μεταμοσχεύσεις, μετά από μια δεκαετή ανοδική πορεία που είχε προηγηθεί, ακολούθησε η αναστροφή της τάσης το 2009 και την κατακρήμνιση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων το 2010.

Ο κ. Καραγκιόζης τόνισε ότι οι γραφειοκρατικές και διεκπεραιωτικές διαδικασίες καθιστούν τη διοίκηση του ΕΟΜ ανίκανη και ανεπαρκή στη διαχείριση του προβλήματος. «Με δεδομένη την οικονομική κρίση, σήμερα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να επενδύσουμε σοβαρά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, με ένα σχέδιο άμεσων μέτρων που θα συντονίσει την εργασία όλων των συντελεστών στο σύστημα μεταμοσχεύσεων της χώρας. Η αρχή μπορεί να γίνει με την τροποποίηση του Ν.2737/99 περί μεταμοσχεύσεων, με βάση όσα, τουλάχιστον, αναφέρονται στο non paper του ΕΟΜ, τη συνδυασμένη και επίμονη συνεργασία με τις ΜΕΘ, με ταυτόχρονη διάθεση του απαραίτητου προσωπικού, δηλαδή συντονιστές και ιατρούς ΜΕΘ και την ανάληψη οργανωμένων και μακροχρόνιων πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, με τη συνεργασία όλων των φορέων, δημόσιων και ΜΚΟ, που ασχολούνται με την ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών», πρόσθεσε ο κ. Καραγκιόζης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ποιότητα ζωής των νεφροπαθών δεν είναι κοντά σε εκείνη των υγιών, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Το κύριο ζήτημα είναι εάν υπάρχουν δυνατότητες να έρθει πιο κοντά. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά θετική, αλλά αυτό εξαρτάται από τη φροντίδα του κράτους, τη συμμέτοχη της κοινωνίας και της οικογενείας, την περαιτέρω επιστημονική έρευνα και τη διαρκή εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού και Μεταμοσχεύσεων», επισήμανε ο κ. Καραγκιόζης.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...