Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

New York Times: Το σχέδιο Ομπάμα για την Αίγυπτο

Μεταβατική κυβέρνηση υπό τον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν - άνθρωπο του Μουμπάρακ - σχεδίαζαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα,...
το σχέδιο συζητούν αμερικανοί αξιωματούχοι εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα με αιγύπτιους αξιωματούχους και προβλέπει την μεταβίβαση της εξουσίας από τον Χόσνι Μουμπάρακ στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν - άνθρωπο του αιγύπτιου προέδρου -, με την υποστήριξη του στρατού.


Το σχέδιο προβλέπει ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, θα καλέσει σε διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις - και την Μουσουλμανική Αδελφότητα και θα προετοιμάσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.


Σύμφωνα με αξιωματούχους, η πρόταση αυτή είναι μία από αυτές που βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης ΗΠΑ - αξιωματούχων που περιστοιχίζουν τον Μουμπάρακ ώστε να τον πείσουν να παραιτηθεί.


Σημειώνεται ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ομάρ Σουλεϊμάν την Πέμπτη σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καλώντας για "συνολικές και αξιόπιστες διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μία δημοκρατική κυβέρνηση στην Αίγυπτο, που θα ικανοποιεί τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού".


Το τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν έγινε αφότου ο Μουμπάρακ, αρνήθηκε να συναντηθεί για δεύτερη φορά, με τον απεσταλμένο του Μπαράκ Ομπάμα Φρανκ Γουάισνερ.


Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έκανε τρία τηλεφωνήματα από το Σαββατοκύριακο στον αιγύπτιο ισχυρό υπουργό Άμυνας Ταντάουι, που υπηρέτησε με την πλευρά της συμμαχίας στον Πόλεμο του Κόλπου.


Το Γαλλικό Πρακτορείο επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τόμι Βάιετορ, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. "Ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι είναι η ώρα για μία ειρηνική και ουσιαστική μεταβατική περίοδο με αξιόπιστες διαπραγματεύσεις" δήλωσε ο κ. Βάιετορ.


"Έχουμε συζητήσει με την αιγυπτιακή πλευρά διάφορες εναλλακτικές για την προώθηση της διαδικασίας αυτής, αλλά όλες αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τον αιγυπτιακό λαό" τόνισε.


Πάντως ενδιαφέρον να θέσει υποψηφιότητα στις αιγυπτιακές εκλογές εξέφρασε ο νομπελίστας διπλωμάτης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. "Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα", δήλωσε.


"Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε.


Διατεθειμένος να συμμετέχει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δήλωσε και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, αιγύπτιος, Αμρ Μούσα.


"Ημέρα Αποχώρησης"


Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις κατά την "Ημέρα Αποχώρησης" του Χόσνι Μουμπάρακ, όπως την είχαν "βαφτίσει" οι διαδηλωτές. Η κινητοποίηση κύλησε ειρηνικά, με τον στρατό να διαφυλάσσει την ομαλότητα



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...