Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Νέο σωτήριο τεστ για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

Το πρώτο τεστ αίματος για τη γρήγορη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, την ανθρώπινη μορφή της νόσου των τρελών αγελάδων ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες. Μέχρι σήμερα απαιτούνταν πολλές και...
χρονοβόρες εξετάσεις, με αποτέλεσμα συνήθως η διάγνωση να γίνεται πολύ αργά.


Την ευκαιρία για έγκαιρη διάγνωση της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ ή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, της ανθρώπινης μορφής της νόσου των τρελών αγελάδων, δίνει νέα εξέταση αίματος που ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Αυτή τη στιγμή για τη διάγνωση της νόσου απαιτείται μια σειρά χρονοβόρων εξετάσεων, μεταξύ των οποίων και βιοψία εγκεφάλου, οι οποίες ούτως ή άλλως συνήθως γίνονται όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει και εμφανίζονται αδιάψευστα συμπτώματα.


Θεραπεία για την ασθένεια δεν υπάρχει, ωστόσο η γρήγορη και έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι μπορούν να αναγνωριστούν οι λεγόμενοι «σιωπηροί φορείς» της νόσου, ασθενείς χωρίς συμπτώματα, ώστε το μολυσμένο αίμα τους να μη χρησιμοποιείται για μεταγγίσεις. Οι κλινικές δοκιμές επέστρεψαν αποτελέσματα με ποσοστό επιτυχίας άνω του 70%.


Τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια που μεταδόθηκε στον άνθρωπο από μολυσμένο βοδινό κρέας, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στους 4000 Βρετανούς μπορεί να φέρει τον ιό χωρίς συμπτώματα. Η ομάδα των Βρετανών επιστημόνων που ανέπτυξε το τεστ πραγματοποιεί παράλληλα πειράματα για την εύρεση θεραπείας με αντισώματα. Αν αυτή η θεραπεία βρεθεί, τότε η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας αυτόματα πολλαπλασιάζεται.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...