Για υπερβολικά αργό ρυθμό μεταρρυθμίσεων έκαναν λόγο τα στελέχη της τρόικας, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων. Η Ελλάδα θα λάβει την τέταρτη δόση του δανείου, ωστόσο θα χρειαστούν νέες θυσίες. Δείτε τι απαιτούν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ...
Οι αποκρατικοποιήσεις και οι ασφυκτικές προθεσμίες
Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κριτική και πιέσεις οι ελεγκτές της τρόικας έδωσαν τελικά τη συγκατάθεσή τους για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο ζήτησαν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, καθώς θεωρούν ότι παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
Επίσης, τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015.
"Η συνολική μας αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του", επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, από την αποστολή τους στην Ελλάδα για την τρίτη επανεξέταση.
Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.
Εν τούτοις παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη, επισημαίνεται στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΕΚΤ, ΔΝΤ.
Για το δημοσιονομικό τομέα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "οι ελληνικές αρχές, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, πέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 6% του ΑΕΠ εντός του 2010, μειώνοντας το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 9,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα, παρατηρήθηκαν όμως ορισμένα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ιδίως όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί, ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και σημειώνεται πρόοδος"
Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αναφέρει η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ "η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα και η πίστωση συρρικνώνεται.
Είναι ενθαρρυντικό ότι, πρόσφατα, ιδιωτικές τράπεζες πέτυχαν, ως ένα βαθμό, να αντλήσουν κεφάλαια. Είναι ουσιώδους σημασίας να σημειωθεί πρόοδος εκ μέρους της κυβέρνησης, όσον αφορά τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των τραπεζών, που είναι υπό τον έλεγχό της. Το Ευρωσύστημα απετέλεσε βασική πηγή ρευστότητας για το σύστημα και τούτο επιτρέπει στις τράπεζες να κινηθούν σταδιακά προς ένα βιώσιμο μεσοπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης. Το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο, για να παράσχει υποστήριξη σε τράπεζες στο πλαίσιο του συστήματος, αν παραστεί ανάγκη".
Η ώρα της πραγματοποίησης της συνέντευξης τύπου είχε εξελιχθεί σε θρίλερ, καθώς παρουσιάστηκαν εμπλοκές της τελευταίας στιγμής.
Επόμενα βήματα είναι η έγκριση των συ
μπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση 15 δισ. ευρώ (10,9 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και 4,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).
Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2011.