Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

5 έξυπνοι τρόποι για να πετύχει η δίαιτά σας

Διανύουμε μια περίοδο που τα γυμναστήρια ‘’βομβαρδίζονται’’ με νέα μέλη και τα άρθρα και οι εκπομπές για θερμίδες, διατροφή και φυσική κατάσταση έχουν την τιμητική τους. Με λίγα λόγια είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσετε δίαιτα.


Αυτή η καινούρια προσπάθεια να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να ρίξετε το βάρος σας μπορεί να καταλήξει σε επιτυχία ή να σας...
απογοητεύσει (κατά πάσα πιθανότητα για άλλη μια φορά) και να βρεθείτε πάλι στο μηδέν.


Για να είστε σίγουροι ότι η επιτυχία αυτή τη φορά είναι δική σας αξίζει να θυμάστε ποια είναι τα Do και τα Don't μιας δίαιτας.


Μην "κολλάτε’’ με τις θερμίδες


Το να περιορίσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε στο ελάχιστο δεν είναι η καλύτερη λύση.


Εντάξει, θα χάσετε βάρος γρήγορα. Μπορείτε να το απολαύσετε όμως για μόλις μία εβδομάδα ή λίγο παραπάνω γιατί σιγά σιγά τα επίπεδα της ενέργειάς σας θα σημειώσουν κατακόρυφη πτώση, η απόδοσή σας θα πέσει και ο μεταβολισμός σας θα μειωθεί.


Όταν θα σας πιάσει πείνα και δεν θα έχετε καμία άλλη επιλογή παρά να υποκύψετε θα αποθηκεύσετε μέχρι και την τελευταία θερμίδα που θα έχετε πάρει από όλα αυτά τα γλυκά και αλμυρά σνακ που θα έχετε φάει και θα φορτώσετε το σώμα σας με λίπος, όσο ιδρώτα κι αν έχετε ρίξει στο γυμναστήριο.


Αν υπάρχει ένα πράγμα που φοβάται το σώμα σας, αυτό είναι η πείνα.


Do: Περιορίστε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε με μια υγιεινή προσέγγιση.


Καταρχήν καθορίστε πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα σας. Εκτιμήστε την ποσότητα των θερμίδων που καίτε με βάση τον τρόπο ζωής σας και τη φυσική σας δραστηριότητα.


Μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε σε καθημερινή βάση τη διατροφή σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τις θερμίδες σας από καθαρές πηγές τροφίμων, τα οποία είναι πλήρη σε θρεπτικά συστατικά.


Μην αποκλείετε από τη διατροφή σας τους υδατάνθρακες ή το λίπος


Υπάρχουν πολλές δίαιτες που αποκλείουν ή περιορίζουν στο ελάχιστο την κατανάλωση υδατανθράκων ή λιπαρών.


Ακόμη κι αν κάνετε κάτι τέτοιο για μόλις μια εβδομάδα ή δύο το σώμα σας δεν το δέχεται. Οι υδατάνθρακες είναι καύσιμο για τον οργανισμό σας. Χωρίς γλυκογόνο αποθηκεύονται στο ήπαρ και τους μυς σας και το σώμα σας αναγκάζεται να σπάσει πολύτιμη μυϊκή μάζα για την παροχή ενέργειας.


Με τη σειρά του αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό σας, κάνοντας τη δίαιτά σας ακόμη πιο δύσκολη. Το υγιεινό λίπος είναι απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Θα πρέπει να καταναλώσετε λίπος για να κάψετε λίπος.


Do: Επιλέξτε υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά και τα φρούτα.


Συνδυάστε τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες και υγιεινό λίπος για να βοηθήσετε στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου.


Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκινήσει την ημέρα σας με υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά και το ψωμί ολικής αλέσεως. Συνεχίστε να καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες στη διάρκεια της ημέρας και προτιμήστε λαχανικά για το δείπνο σας.


Τα λίπη πρέπει να αποτελούν το 20 με 30 % του συνόλου των θερμίδων σας. Φροντίστε μόλις το 10 % ή λιγότερο του λίπους στη διατροφή σας να προέρχεται από κορεσμένα λίπη.


Καταναλώστε υγιεινά λιπαρά, όπως τα ψάρια, ο σολομός ή ο τόνος 2 - 3 φορές την εβδομάδα. Πείτε ναι στους ξηρούς καρπούς και χρησιμοποιήστε στο μαγείρεμα υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο.


Μην τρελαίνεστε με την άσκηση


Μην προσπαθείτε να κάψετε μέχρι και την τελευταία θερμίδα που πήρατε από εκείνο το απολαυστικό γλυκό που φάγατε μέσα σε μία προπόνηση. Η άσκηση είναι εξαιρετική για την ενίσχυση της καρδιάς σας, για να χτίσετε μυς και να κάψετε λίπος αλλά η υπερβολική άσκηση μπορεί να είναι επιζήμια.


Do: Επιλέξτε τον κατάλληλο για το σώμα και για τον τρόπο ζωής σας τύπο άσκησης.


Βάλτε ένα στόχο και προετοιμάστε ένα πρόγραμμα άσκησης.


Πόσες ημέρες την εβδομάδα θα ασκήστε; Τι διάρκεια και ένταση θα έχουν οι ασκήσεις σας;


Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία όταν είναι απαραίτητο για να μην χάνετε χρόνο και χρήμα.


Μην συμβουλεύεστε τη ζυγαριά 3 φορές την ημέρα


Το να ζυγίζεστε κάθε μέρα είναι ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε κάνει κάποια πρόοδο. Αλλά μην αφήσετε τη ζυγαριά να γίνει ο εφιάλτης σας. Είναι μόνο ένας τρόπος για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.


Do: Χρησιμοποιήστε διάφορες μεθόδους για την παρακολούθηση της προόδου σας.


Δοκιμάστε να μετρήσετε την περιφέρειά σας. Ίσως δεν έχετε χάσει ακόμη βάρος αλλά έχετε χάσει πόντους. Με μια μεζούρα μπορείτε να μετρήσετε τη μέση, τους βραχίονες, τους γοφούς και τους μηρούς σας .


Μπορείτε να χωρέσετε στα στενά τζιν σας; Βάλτε ως στόχο να καταφέρετε να μπείτε στο αγαπημένο σας τζιν ή στο βραδινό σας φόρεμα.


Μετρήστε το λίπος σας.


Παρακολουθήστε το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης. Ίσως είστε στην αρχή ακόμη και δεν παρατηρείτε κάποια αλλαγή στο σώμα σας αλλά δεν αποκλείεται να έχετε εκπλαγεί με το πόσο εύκολη σας φαίνεται πια η ίδια προπόνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αρχίσατε.


Ίσως είστε πιο συντονισμένοι και ισορροπημένοι και αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια, αντοχή και δύναμη. Αυτό είναι ήδη μια επιτυχία. Η υγεία σας και η ευεξία που νιώθετε είναι κάτι που πρέπει να σας κάνει περήφανους.


Μην το βάζετε κάτω γρήγορα ... ή εύκολα


Ό, τι αξίζει δεν έχει ποτέ επιτευχθεί σε μια μέρα.


Αν η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους ήταν εύκολη υπόθεση τότε δε θα διαβάζατε με τόσο ενδιαφέρον αυτές τις γραμμές!


Do: Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας. Δεν είναι διασκεδαστικό να ανεβαίνετε στη ζυγαριά, να μετράτε το σωματικό σας λίπος ή να κάνετε ένα τεστ φυσικής κατάστασης μετά από ένα διάστημα που έχετε ξεφύγει διατροφικά και έχετε παραμελήσει το γυμναστήριο αλλά για να γίνει μια αλλαγή προς το καλύτερο, πρέπει να γίνει και αυτό.


Ενημερωθείτε.


Μάθετε για τις διαφορετικές σας επιλογές. Είναι κρίσιμης σημασίας να βρείτε ένα διατροφικό μοντέλο που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.


Κάντε την αρχή και επιμείνετε σε αυτό.


Μην το βάζετε κάτω για κανένα λόγο!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...