Μια προσεκτική ανάγνωση των όρων του Μνημονίου, δείχνει ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την τρόικα να προχωρήσει σε εκποιήσεις ώστε σε τρία χρόνια να εξοικονομήσει 8 δισ. ευρώ για τη μείωση του χρέους. Η απόσταση ωστόσο μέχρι τα 50 δισ. που πρέπει να....
εξοικονομηθούν μέσα σε 5 χρόνια, είναι τεράστια. Μπορεί η κυβέρνηση να συστήσει εταιρεία στην οποία θα εντάξει όλα τα υπό πώληση δημόσια “ασημικά”, αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να αποκομίσει 50 δισ. χωρίς να πουλήσει τα... αρχαία μνημεία που είπε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.
Τι είναι τα 50 δισ;
Ποσό πολλαπλάσιο όσων χρημάτων εξοικονομήθηκαν από το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων εδώ και 20 χρόνια. Ποσό πολλαπλάσιο του ΑΕΠ. Ποσό πολλαπλάσιο από το σύνολο των μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
Το μόνο ποσό που είναι σχεδόν ίσο με τα 50 δισ. είναι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου- σε 49 δισ. την ανεβάζουν “Τα Νέα”, αλλά και πάλι τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει και εάν είναι δυνατόν να εκποιηθεί μέσα σε 5 χρόνια.
Για παράδειγμα, το σύνολο των άμεσων συμμετοχών που διατηρεί το δημόσιο σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις, σύμφωνα με “Το Βήμα” είναι περίπου 6,4 δισ. ευρώ.
Και συγκεκριμένα:
ΟΤΕ 592,8 εκατ. ευρώ
ΟΠΑΠ 1,68 δισ. ευρώ
Αγροτική Τράπεζα 595 εκατ. ευρώ
ΔΕΗ 1,47 δισ. ευρώ
ΕΛΠΕ 804 εκατ. ευρώ
ΕΥΔΑΠ 324 εκατ. ευρώ
ΕΥΑΘ 112 εκατ. ευρώ
ΟΛΠ 259 εκατ. ευρώ
ΟΛΘ 101 εκατ. ευρώ
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 331 εκατ. ευρώ
Εθνική Τράπεζα 86,9 εκατ. ευρώ
Τράπεζα Πειραιώς 9,7 εκατ. ευρώ
Τράπεζα Ελλάδος 62,1 εκατ. ευρώ
Alpha Bank 14,4 εκατ. ευρώ
Τα προαναφερόμενα, δείχνουν ότι οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου περί “αξιοποίησης” και όχι εκποίησης της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, είναι επιεικώς αστειότητες.
Πως όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας οδηγήθηκαν στον μαγικό αριθμό “50 δισ.” ;
Εμείς οι ίδιοι τους οδηγήσαμε εκεί! Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκανε λόγο για ακίνητη περιουσία του δημοσίου που φτάνει τα 270 δισ. ευρώ, ενώ δύο μήνες πριν, ο Α. Σαμαράς έλεγε ότι η αξιοποίηση τμήματος της δημόσιας περιουσίας μπορεί να αποδώσει 50 δισ.