Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Συλλήψεις και επιδρομές κατά των «χακτιβιστών» φίλων του WikiLeaks

Στο πλαίσιο της έρευνας για τους «χακτιβιστές» Anonymous, οι οποίοι εξαπέλυσαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον όσων αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το WikiLeaks, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα και το FBI πραγματοποίησε επιδρομές σε όλη τη χώρα με...
40 εντάλματα.


Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η ομάδα Anonymous επιτέθηκε στους δικτυακούς τόπους της Mastercard, της Visa, του Amazon.com και άλλων εταιρειών, επειδή διέκοψαν την παροχή των υπηρεσιών τους στο WikiLeaks.


«To FBI συνεργάζεται στενά με διεθνείς υπηρεσίες επιβολής του νόμου» ανακοίνωσε η υπηρεσία την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι έρευνες πραγματοποιούνται και στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.


Στην Ολλανδία είχαν συλληφθεί τον περασμένο μήνα ακόμα δύο νεαροί που κατηγορούνται για συμμετοχή στις κυβερνοεπιθέσεις.


Οι νέες συλλήψεις στη Βρετανία «σχετίζονται με τις πρόσφατες και συνεχιζόμενες επιθέσεις "κατανεμημένης άρνησης παροχής υπηρεσιών" (DDoS) από μια online ομάδα που αυτοαποκαλείται Anonymous» ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.


Στις επιθέσεις DDoS, εκατοντάδες ή χιλιάδες υπολογιστές δέχονται εντολή να συνδεθούν ταυτόχρονα σε έναν δικτυακό τόπο, προκειμένου να τον θέσουν εκτός λειτουργίας λόγω υπερφόρτωσης των διακομιστών.


Όπως αναφέρει το BBC, ο εντοπισμός των «χακτιβιστών» ήταν σχετικά εύκολος, δεδομένου ότι το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις, με την ονομασία LOIC (Low Orbit Ion Cannon), δεν έκρυβε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των χρηστών του.


«Από τη στιγμή που γνωρίζει κανείς τη διεύθυνση IP ενός ατόμου, είναι σχετικά εύκολο να εντοπίσει τη φυσική του διεύθυνση» εξήγησε στο βρετανικό πρακτορείο ο Γκράαμ Κλάλεϊ, αναλυτής στην εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Sophos.


Σε μήνυμα που ανήρτησαν την Πέμπτη στο Διαδίκτυο, οι Anonymous υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις DDoS δεν είναι παράνομες, αλλά συνιστούν απλώς έναν «νέο τρόπο» διαμαρτυρίας.


Σύμφωνα όμως με τη βρετανική αστυνομία, οι επιθέσεις αυτές συνιστούν παραβίαση της νομοθεσίας του 1990 περί κατάχρησης υπολογιστών.


Στη βρετανία τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται με φυλάκιση έως δέκα ετών και επιβολή χρηματικού προστίμου 5.000 λιρών (5.800 ευρώ). Ανάλογες είναι οι ποινές και στις ΗΠΑ: υψηλό χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση έως δέκα ετών.


Οι πέντε που συνελήφθησαν στη Βρετανία αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...