Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Άκυρη η συγχώνευση Olympic Air - Aegean

Σοκ για την Olympic Air, θυγατρική του ομίλου MIG, η απόρριψη της συγχώνευσης με την Aegean, που φαντάζει πλέον πιθανή. Γιατί απορρίπτεται η συγχώνευση Olympic-Aegean;...

Από την ΕΕ αναφέρουν ότι η εισήγηση του Χοακίν Αλμούνια για τη συγχώνευση Olympic Air-Aegean είναι αρνητική γεγονός που καθιστά δύσκολο να υπάρξει αντίθετη απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων που θα συνεδριάσει για το θέμα στις 26 Ιανουαρίου.
Η Olympic Air ήδη είναι ζημιογόνα από το 2009 που εξαγοράστηκε από την MIG καθώς στη συγκεκριμένη οικονομική χρήση τα αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν σε ζημίες 135 εκ Ευρώ. Για το 2010 δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ζημίες συνεχίζονται ενώ τα ίδια κεφάλαια έχουν υποχωρήσει από το 2009 σε τέτοια επίπεδα που σύμφωνα με το νόμο απαιτείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είναι προφανές ότι επηρεάζει σημαντικά και τη MIG που θα πρέπει να βρει άμεσα λύσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρίας.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν επαφές των Aegean και Ολυμπιακή με την ΕΕ αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν πείστηκαν ότι η συγχώνευση δεν θα δημιουργήσει μονοπωλιακές συνθήκες.
Η ανησυχία των Ευρωπαίων αφορά στην ελληνική αγορά όπου οι δυο εταιρίες αθροιστικά έχουν συντριπτικά μερίδια. Μια συγχώνευση Olympic-Aegean θα δημιουργούσε μονοπωλιακές καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις τιμές των εισητηρίων.
Η Olympic Air και η Aegean θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ακυρωθεί του κολεγίου των Επιτρόπων όταν βεβαίως εκδοθεί.
Επισημαίνεται ότι μια ανάλογη συγχώνευση που επιχειρήθηκε μεταξύ Rynair και Air Lingus απορρίφθηκε τελικά από τις Βρυξέλλες λόγω «δεσπόζουσας θέσης» γεγονός που στην ουσία έχει δημιουργήσει δεδικασμένο.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...