Νόμιμα θεωρεί τα αιτήματα των διαδηλωτών ο στρατός της Αιγύπτου θεωρεί και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Μένα επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση.
Νωρίτερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στη χώρα, απέρριψε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και κάλεσε τους υποστηρικτές της να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις έως ότου ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.
Τη Δευτέρα το πρωί ορκίστηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των διαδηλωτών, με πιο σημαντική αλλαγή την αντικατάσταση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταχρίρ, αξιώνοντας την παραίτηση Μουμπάρακ.
Κινήματα της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση, την Τρίτη, ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στο κέντρο του Καΐρου, καλώντας παράλληλα σε γενική απεργία.
Η Αίγυπτος μετακίνησε περίπου 800 στρατιωτικούς στη χερσόνησο του Σινά, με τη συγκατάθεση του Ισραήλ για να ενισχύσει την ασφάλεια, καθώς οι διαμαρτυρίες με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την χώρα.
Εξάλλου, στην πρώτη του τοποθέτηση μετά το ξέσπασμα των ταραχών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε για τους κινδύνους της ανόδου στην εξουσία ενός ισλαμικού καθεστώτος τύπου Ιράν.
Την ίδια ώρα, επισπεύδεται η απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην χώρα.
Στις εκκλήσεις των Ελλήνων της Αιγύπτου που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους απαντά η ελληνική κυβέρνηση, αποστέλλοντας τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα τρία αεροπλάνα της ΠΑ αναμένεται να αναχωρήσουν την Τρίτη στις 9 το πρωί από Ελευσίνα. Όπως έγινε γνωστό, οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν να επαναπατριστούν ανέρχονται στους 200.
