Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

Πέντε αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών που θα προωθήσει η κυβέρνηση ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. 

Με το νομοσχέδιο, καταργείται η παραγραφή ποινικών αδικημάτων που έχουν τελεστεί από υπουργούς και υφυπουργούς εντός... πέντε ετών και θα ισχύει και για εκείνους η περίοδος παραγραφής που ισχύει για κάθε άλλον πολίτη. 

Μέχρι τώρα ακόμη και κακουργήματα με τα οποία βαρύνονταν υπουργοί παραγράφονταν εντός πενταετίας. Στο εξής, πλημμελήματα υπουργών και υφυπουργών θα παραγράφονται μετά από πέντε χρόνια και κακουργήματα μετά από 15 χρόνια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορούν να επιβληθούν σε υπουργό περιοριστικοί όροι, όπως είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή. 

Μέχρι στιγμής απαγορευόταν η βίαιη προσαγωγή, σύλληψη, προσωρινή κράτηση και επιβολή περιοριστικών όρων ακόμη κι αν ο πολιτικός είχε παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Επίσης, με απόφαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αν προκύψει ότι η παράνομη πράξη συνεπάγεται οικονομικό όφελος θα γίνεται κατάσχεση ποσού από περιουσιακά στοιχεία του εμπλεκόμενου πολιτικού προσώπου, ισοδύναμη της ωφέλειας. 

Προβλέπεται δημιουργία τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου - αποτελούμενο από δικαστικούς - πριν από τη σύσταση της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Θα ελέγχει τα στοιχεία και θα γνωμοδοτεί εάν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης πιθανής ποινικής ευθύνης υπουργού.

Θα υπάρχει δυνατότητα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού ή ακόμη κι αν υπάρχουν υπόνοιες σε βάρος του ελεγχόμενου, με απόφαση του ανακριτή (και εφόσον η δίωξη αφορά κακουργηματική πράξη), να δεσμεύονται λογαριασμοί, μετοχές και κάθε είδους χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της, η κυβέρνηση απαντά στην εύλογη απαίτηση των πολιτών να καταστεί αποτελεσματική η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

Για την ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης των υπουργών απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση 

Γ. Παπανδρέου

Το νομοσχέδιο παρουσίασε νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης στο υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να επιφέρει αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι "δεν πρέπει το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίζει φοβικά και αμυντικά το νομικό πλαίσιο". "Δεν υπάρχει χώρα στον προηγμένο δυτικό κόσμο όπου πολιτικά πρόσωπα παραπέμπονται ευθέως στους φυσικούς δικαστές" είπε ο κ. Βενιζέλος. 

Σε δική του παρέμβαση ο Τ. Χυτήρης αντέτεινε ότι στην Αγγλία και τη Γαλλία πολιτικοί που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα έχασαν τις έδρες τους, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει τιμωρηθεί κανείς.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...