Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Φωτογραφίες με…ημερομηνία λήξης;

Λογισμικό που ανέπτυξαν Γερμανοί επιστήμονες δίνει «ημερομηνία λήξης» σε φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο web.


Ειδικά μετά την άνοδο των κοινωνικών δικτύων, οι εμφανίσεις φωτογραφιών ικανών να προκαλέσουν…αμηχανία στο Ίντερνετ ήταν (και εξακολουθεί να είναι) ένα θέμα που έχει προβληματίσει πολλούς. Ωστόσο, ομάδα Γερμανών ερευνητών φιλοδοξεί να δώσει λύση, μέσω της δημιουργίας ειδικού λογισμικού που δίνει...
«ημερομηνία λήξης» στις φωτογραφίες που ανεβαίνουν online, μέσω της εισαγωγής μίας ψηφιακής «κλειδαριάς» : μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η φωτογραφία παύει να είναι διαθέσιμη για θέαση και αντιγραφή.


Το επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο προσβλέπουν οι δημιουργοί του λογισμικού περιλαμβάνει μία μικρή χρέωση για τη χρήση του συστήματος.


«Όλο και περισσότεροι δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα στο Ίντερνετ, και είναι ξεκάθαρο πως μπορεί να υπάρξουν προβλήματα αν κάτι παραμείνει για πολύ online» είπε ο καθηγητής Μάικλ Μπακς, του τμήματος Ασφάλειας Πληροφοριών και Κρυπτογράφησης του πανεπιστημίου Σάαρλαντ, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε το X-Pire.


Ο δρ. Μπακς είπε πως η δουλειά πάνω στο θέμα ξεκίνησε πριν 18 μήνες, καθώς άρχισε να αυξάνεται κατακόρυφα η «ριψοκίνδυνη» δραστηριότητα σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook.


«Πολλοί μπαίνουν σε κοινωνικά δίκτυα εξαιτίας πίεσης από τον κοινωνικό τους περίγυρο…δημοσιεύουν τα πάντα την πρώτη ημέρα, και ουσιαστικά ξεγυμνώνονται στο Ίντερνετ» είπε χαρακτηριστικά ο δρ. Μπακς, συμπληρώνοντας πως «μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι ενεργό καθημερινά. Οι περισσότεροι είναι παθητικοί χρήστες, οι οποίοι δεν συνεισφέρουν στην όλη δραστηριότητα πέρα από την αρχική φάση, καθώς στη συνέχεια είτε δεν ενδιαφέρονται είτε απλά ξεχνούν».
Ωστόσο, τα κοινωνικά δίκτυα δεν «ξεχνούν» ποτέ, και οι εικόνες, κάποιες εκ των οποίων ενδεχομένως να είναι ντροπιαστικές, παραμένουν online.


Το X-Pire δημιουργεί κρυπτογραφημένα αντίγραφα των φωτογραφιών και ρωτά τον κάτοχό τους αν θέλει να τους δώσει «ημερομηνία λήξης». Για τη θέασή τους, απαιτείται ένα ειδικό browser add-on, το οποίο επί της παρούσης είναι συμβατό μόνο με τον Firefox. Αυτοί που δεν το έχουν εγκαταστήσει δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τη φωτογραφία. Όταν κάποιες πάει να δει τη φωτογραφία, στέλνεται ένα «μήνυμα» το οποίο ουσιαστικά «ζητά» ένα «κλειδί» για το «ξεκλείδωμα» της φωτογραφίας. Εάν η ημερομηνία λήξης έχει περάσει, το κλειδί αυτό απλά δεν στέλνεται.


Μέχρι τώρα, φωτογραφίες προστατευμένες με X-Pire έχουν ανεβεί με επιτυχία στο Flickr, το Facebook και άλλα sites.


Το πρόγραμμα αναμένεται να λανσαριστεί στα τέλη του Ιανουαρίου και η συνδρομή για τη χρήση του θα είναι γύρω στα 2 ευρώ το μήνα. Αυτοί οι οποίοι θα επιλέγουν να μην την ανανεώσουν δεν θα βλέπουν ξαφνικά τις φωτογραφίες τους να «ξεκλειδώνουν», απλά δεν θα είναι σε θέση να βάλουν ημερομηνίες λήξης σε νέες.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...