Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

"Δεν θα μείνει κανείς ζωντανός. Θα σας σκοτώσω"

Έκαναν όνειρα για τη ζωή τους. Ήταν ερωτευμένοι και είχαν αποφασίσει να παντρευτούν τον Απρίλιο. Η ευτυχία τους είχε ολοκληρωθεί με τον ερχομό του Αλεξάντερ, του μόλις ενός έτους παιδιού τους.


Για την Ελβίρα και τον Κυρίλ όλα...
κυλούσαν ήσυχα, όμορφα στη ζωή τους. Ώσπου η μοίρα, λες και ζήλεψε την χαρά τους, αποφάσισε να τους δείξει το άσχημο πρόσωπό της, να παίξει μαζί τους το πιο τραγικό παιχνίδι χωρίς να τους αφήσει το δικαίωμα να επιλέξουν αν θέλουν ή όχι να έχουν συμμετοχή.


Η Ελβίρα, είδε μπροστά στα μάτια της τον άνδρα της ζωή της να σκοτώνεται, στη φονική έκρηξη στο αεροδρόμιο Domodedovo της Ρωσίας.


Τα λόγια του βομβιστή ηχούν ακόμα στα αυτιά της «Δεν θα μείνει κανείς ζωντανός. Θα σας σκοτώσω».


Το ζευγάρι εργαζόταν στην εταιρεία NMG και πήγαν στη Μόσχα για ένα σεμινάριο. Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Είχαν αφήσει τον γιό τους στο Λονδίνο με τη γιαγιά και τον παππού. Λίγο πριν φύγουν του είχαν υποσχεθεί ότι το επόμενο ταξίδι στη Ρωσία, χώρα καταγωγής του Κυρίλ, θα το έκαναν οι τρεις του.


Λίγα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για να αλλάξει για πάντα η ζωή της Ελβίρας.


Η ίδια τραυματισμένη και ανήμπορη να προσφέρει βοήθεια στον αγαπημένο της, ο οποίος είχε υποστεί ακρωτηριασμό και βαθιά τραύματα, άκουσε τη φωνή του για τελευταία φορά. Εκεί, στο αεροδρόμιο που θύμιζε πεδίο μάχης. Με τραυματίες και πτώματα παντού γύρω της.


«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να είχαμε μαζί μας το παιδί. Και ακόμη χειρότερο αν ο Κυρίλ κρατούσε στα χέρια του τον Αλεξάντερ την ώρα της έκρηξης. Θα ήθελα και εγώ να πεθάνω εκείνη την στιγμή», ήταν τα μόνα λόγια που μπόρεσε να πει η 40χρονη Βρετανίδα.


Η έκρηξη σκόρπισε τραύματα και πόνο στη ζωή τους. Σημάδεψε για πάντα την καρδιά της. Σε λίγα χρόνια η Ελβίρα θα πρέπει να εξηγήσει στον Αλεξάντερ, γιατί το ταξίδι στη Ρωσία θα το κάνουν μόνο οι δυο τους.


Η κυρία στο θέατρο «Μαγιακόφσκι» στην περιοχή Τσβερκάγια της Μόσχας κρατούσε τα εισιτήρια στο χέρι και µε αγωνία παρακαλούσε κάποιον να τα αγοράσει.


«∆εν θέλω να µπω στο θέατρο έπειτα από αυτό που έγινε στο Ντοµοντέντοβο», έλεγε θυµίζοντας την κατάληψη το 2002 ενός άλλου θεάτρου της ρωσικής πρωτεύουσας από τσετσένους αντάρτες, µε αποτέλεσµα να σκοτωθούν περισσότεροι από 150 άνθρωποι. Το νέο της βοµβιστικής επίθεσης από καµικάζι στον χώρο άφιξης των επιβατών στο αεροδρόµιο Ντοµοντέτοβο, το µεγαλύτερο της Μόσχας, το βράδυ της ∆ευτέρας κυκλοφόρησε σαν αστραπή στους δρόµους της πρωτεύουσας, αλλά ακόµα και αν κάποιος δεν το είχε µάθει ρωτούσε γιατί ξαφνικά η παρουσία της αστυνοµίας – που είναι πάντα έντονη – έγινε ακόµα πιο εµφανής, ιδιαίτερα στο Μετρό.


Στα βαγόνια του µεγάλου δικτύου του Μετρό της Μόσχας τα πρόσωπα ήταν βλοσυρά και µόνο οι µεγάλοι σε ηλικία συζητούσαν το θέµα – «αυτοί δεν σταµατούν ποτέ», ήταν η διαπίστωση καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανέφεραν την επίθεση τον περασµένο Μάρτιο δυο γυναικών - καµικάζι ζωσµένων µε εκρηκτικά, οι οποίες ανατινάχτηκαν σε σταθµό του Μετρό µε αποτέλεσµα να χάσουν τη ζωή τους 40 άνθρωποι. Τότε οι Τσετσένοι είχαν αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης και ο Βλαντίµιρ Πούτιν είχε δεσµευτεί ότι θα τους πατάξει. Σήµερα, κανείς στην τηλεόραση δεν αναφέρει το όνοµά τους – όλοι µιλούν για τροµοκράτες από τον Βόρειο Καύκασο.


Αν µιλήσουν συγκεκριµένα για Τσετσένους, αυτό δεν θα σηµαίνει ότι ο Πούτιν δεν τα κατάφερε;


Το ΠΟΡΤΡΕΤΟ του Βλαντίµιρ Πούτιν δεσπόζει στα σκηνικά ενός σίριαλ που έπαιζε χθες το βράδυ η ρωσική τηλεόραση µε θέµα τη ζωή των ρώσων στρατιωτών, όµως ο ίδιος δεν εµφανίστηκε να µιλήσει. Αντίθετα, ο πρόεδρος Ντµίτρι Μεντβέντεφ φάνηκε να δίνει εντολές στην απεσταλµένη του να φροντίσει τους τραυµατίες και δήλωσε ότι τα µέτρα ασφαλεί ας γίνονται δρακόντεια σε δηµόσια µέρη. Σήµερα (Τετάρτη) ήταν προγραµµατισµένο να αναχωρήσει για το Νταβός προκειµένου να πάρει µέρος στο Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ και να προσελκύσει ξένους επενδυτές όπως επανειληµµένως είχε τονίσει. Οι αναλυτές εδώ στη Μόσχα θεωρούν ότι η βοµβιστική επίθεση σηµειώθηκε στον χώρο όπου φτάνουν οι επιβάτες διεθνών πτήσεων (τη στιγµή της επίθεσης υπήρχαν τουρίστες από τη Γερµανία, την Ιταλία και το Τατζικιστάν) προκειµένου να αµαυρωθεί η διεθνής εικόνα της Ρωσίας.


η ρωσικη Τηλεοράση από χθες το πρωί δείχνει συνεχώς τα βίντεο από τις κάµερες ασφαλείας,όπου έπειτα από τον πυκνό καπνό µπορεί κανείς ναδιακρίνειδεκάδες ανθρώπουςνεκρούς ήτραυµατισµένους. Οι Αρχές του αεροδροµίου αποδείχτηκε ότιδεν ήταν έτοιµες να αντιµετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικόκαθώς επιβάτες που έφτασαν αρκετές ώρεςαργότερα είδαν τραυµατίες ακόµα ξαπλωµένους στο πάτωµα ή κάποιους να µεταφέρονται ακόµα και µε τα τρόλεϊ για τις βαλίτσες.


Ο Ντµίτρι Μεντβέντεφ διέταξε εντατικοποίηση των µέτρων ασφαλείας στους δηµόσιους χώρους


«Δεν θέλω να µπω στο θέατρο έπειτα από αυτό που έγινε στο ντοµοντέντοβο», έλεγε µια γυναίκα έξω από το Θέατρο Μαγιακόφσκι και προσπαθούσε για ώρα να πουλήσει τα εισιτήρια που είχε αγοράσει


Μάρτυρες µιλούν για «µαύρη χήρα»


Αποφασισµένοι να βρουν και να τιµωρήσουν τους ενόχους πίσω από τη βοµβιστική επίθεση στο µεγαλύτερο αεροδρόµιο της ρωσικής πρωτεύουσας εµφανίστηκαν χθες αµφότεροι οι ρώσοι ηγέτες Βλαντίµιρ Πούτιν και Ντµίτρι Μεντβέντεφ, στρέφοντας τα βέλη τους κατά των ελλιπών µέτρων ασφαλείας. Εως χθες κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την αιµατηρή επίθεση στο αεροδρόµιο Ντοµοντέντοβο, που είχε ως αποτέλεσµα 35 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 180 να τραυµατιστούν. Οι υποψίες ωστόσο, όπως επισηµαίνει ο διεθνής Τύπος, στρέφονται κατά των αντάρτικων οµάδων του Βόρειου Καυκάσου που µάχονται γιαανεξαρτησία από τη Ρωσία περισσότερα από 15 χρόνια. Σύµφωνα µε αυτόπτη µάρτυρα, πουσυνεργάζεται µετις ρωσικές Αρχές, η επίθεση πραγµατοποιήθηκε από µαυροφορεµένη γυναίκα, η οποία συνοδευόταν από συνεργό, όταν εξερράγη η χειραποσκευή της. Την εποµένη της επίθεσης, και δέκα µήνες µετά το φονικό χτύπηµα στο Μετρό της Μόσχας, ταδιεθνή µέσα τονίζουν την αναποτελεσµατικότητα της ρωσικής πολιτικής στον Καύκασο και επισηµαίνουν πως µια στρατιωτική απάντηση δεν θα είναι αρκετή. Αυτόπου πρέπει να ανησυχήσει το Κρεµλίνο, γράφει ο Ρίτσαρντ Μπίστον στους «Τάιµς», είναι ότι δεν έχει έναν αποτελεσµατικό τρόπο να προστατεύσει τους πολίτες από βοµβιστικές επιθέσεις – και ιδιαίτερα τον Βλαντίµιρ Πούτιν, ο οποίος σκοπεύει του χρόνου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.




ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ


ο βοµβιστής πιστεύεται ότι µπήκε στην αίθουσα, όπου περιµένουν τους ταξιδιώτες οι συγγενείς τους, κρατώντας µια µεγάλη βαλίτσα.


αυτόπτης µάρτυρας µίλησε για έναν κοντό µελαχρινό, τον οποίο παρατήρησε επειδή του φάνηκε ιδιαίτερα νευρικός. ολοι όσοι φθάνουν στα αεροδρόµια εξετάζονται εξονυχιστικά και αυτό έχει ως αποτέλεσµα να σχηµατίζονται µεγάλες ουρές και αναταραχή. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι µέχρι τα τέλη του µήνα θα γνωστοποιηθούν τα νέα µέτρα, που πρόκειται να ληφθούν για την αντιµετώπιση της τροµοκρατίας. Η κυβέρνηση Πούτιν βρίσκεται σε δύσκολη θέση και οι Μοσχοβίτες άλλη µία φορά µπαίνουν στο Μετρό κοιτώντας επιφυλακτικά και φοβισµένα τους πάντες...




ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ!


η κρατική τηλεόραση, θέλοντας να τονίσει ότι τα µέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι πολύ αυστηρά, έδειχνε εικόνες από τα νοσοκοµεία. Μάλιστα είδαµε τον δήµαρχο της Μόσχας και την απεσταλµένη του προέδρου Μεντβέντεφ να µπαίνουν στα χειρουργεία όπου γίνονταν επεµβάσεις σε θύµατα της επίθεσης!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...