Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι με αυτό το μέτρο να...
αυξηθεί ο αριθμός των γηραιότερων πολιτών που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά από αυτό το ηλικιακό όριο, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στη χώρα.Πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν αυξήσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στο πλαίσιο των πακέτων λιτότητας που εφαρμόζουν με στόχο την μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων παρά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις.
Οι εργοδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύεται πλέον να εκδίδουν ειδοποιήσεις συνταξιοδότησης από τον Οκτώβριο, αλλά θα μπορούν να αναγκάζουν εργαζόμενους να αποχωρούν εάν δίνουν κάποιον επαρκή λόγο.
«Οι γηραιότεροι εργαζόμενοι μπορούν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στους χώρους εργασίας και είναι καιρός να τελειώσει αυτή η ξεπερασμένη μορφή διακρίσεων βάσει της ηλικίας», δήλωσε ο υπουργός Έντουαρντ Ντέιβι.
Οι προβλέψεις σχετικά με την δημογραφία στη Βρετανία κατατείνουν στο ότι πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη Βρετανία σήμερα θα φθάσουν έως και τα 100 έτη ηλικίας, γεγονός που η κυβέρνηση θεωρεί ότι δημιουργεί την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος ασφάλισης και αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μέσος ηλιακός όρος εξόδου από την αγορά εργασίας είναι τα 61 έτη στην Ελλάδα, τα 62 στη Γερμανία και τα 59,4 στη Γαλλία.
Ο Ντέιβι είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους εάν είναι ακόμη σε θέση να δουλέψουν.
«Πολλοί γηραιότεροι άνθρωποι έχουν ικανότητες και τεράστια συμβολή να κάνουν στις επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εκείνες που απαλλάχθηκαν από τις προκαθορισμένες ηλικίες συνταξιοδότησης το βρίσκουν πολύ επωφελές», δήλωσε ο υπουργός στην τηλεοπτική εκπομπή Today του BBC.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν πλέον προκαθορισμένες ηλικίες συνταξιοδότησης. Στη Βρετανία εργάζονται σήμερα περίπου 850.000 άνθρωποι 65 ετών και άνω, και «δεν υπάρχουν» στοιχεία που να στηρίζουν την άποψη ότι η παραγωγικότητα μειώνεται μετά από αυτή την ηλικία.
Ωστόσο το CBI, μια από τις μεγαλύτερες ενώσεις εργοδοτών στη Βρετανία, επέκρινε την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν παρέχει στους εργοδότες την απαραίτητη «ευελιξία» ώστε να απαλλάσσονται από το προσωπικό που δεν θεωρούν «κατάλληλο». «Δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια για τους εργοδότες όσον αφορά το πώς να χειριστούν δύσκολα ζητήματα όσον αφορά την απόδοση των εργαζομένων», δήλωσε ο Τζον Κρίντλαντ, γενικός διευθυντής του CBI.
Η κατάργηση της προκαθορισμένης ηλικίας συνταξιοδότησης (Default Retirement Age, DRA) συμπίπτει με την δημοσίευση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης στα 66 έτη για άνδρες και γυναίκες ως το 2020.