Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

«Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει αναδιάρθρωση χρέους»


«Η Ελλάδα μπορεί και θα αποφύγει αναδιάρθρωση χρέους», δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας στην ερώτηση «πώς», λέει τα εξής: «Δημιουργώντας και διατηρώντας για αρκετά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5%-6%, πετυχαίνοντας μεγάλες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές που ανεβάζουν τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από 2%, αλλά και με τη βοήθεια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και - ελπίζουμε - πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων που θα παρθούν».

Επίσης, σημειώνει ότι η χώρα μας θα επανέλθει στις αγορές εντός του έτους, με πρώτη προσπάθεια το «ομόλογο της διασποράς», «μέσα στους επόμενους λίγους μήνες», το οποίο θα απευθύνεται στους Ελληνες ομογενείς με απόδοση «μικρότερη από το σημερινό επιτόκιο της αγοράς».

Κατηγορηματικά αντίθετος σε τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, υπογγραμίζοντας ότι «ακόμη και η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τον τόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, «η αναδιάρθρωση θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα άνοιγαν έναν νέο, μακροχρόνιο, κύκλο δυσπιστίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας». «Θα ήταν το πολιτικό και οικονομικό κόστος πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούμεθα να καταβάλλουμε σήμερα», δηλώνει.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι «η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μας θα ήταν θετική εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια». «Καμία επιμήκυνση δεν θα μας απάλλασσε από το καθήκον να προχωρήσουμε με απόλυτη συνέπεια και ταχύ βηματισμό στο δρόμο της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής», σημειώνει.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη αναφέρει: «Είναι προφανές ότι μπροστά σε αυτή την προοπτική όχι μόνο δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει, αλλά αντίθετα να την εντείνουμε».

Ομως, τα δημοσιεύματα περί σεναρίων έμμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συνεχίζονται παρά τις επίσημες διαψεύσεις.
 
Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ταμείου σταθεροποίησης «EFSF» Κλάους Ρέγκλινγκ φέρεται ως εμπνευστής του σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ, αναφέρει ρεπορτάζ του Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, «το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της πληττόμενης από την κρίση Ελλάδας ανάγεται σε πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ». Πριν από λίγες εβδομάδες, πρότεινε στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης και στην Κομισιόν μία εθελοντική παραίτηση από τις απαιτήσεις αναφορικά με τα χρέη της Ελλάδας.

«Το σχέδιο-Ρέγκλινγκ έχει καλές προοπτικές να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ως μέρος ενός συνολικού πακέτου για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν την πρόταση στην τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες. Οι σκέψεις αυτές βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση». Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών αναφέρεται με τη δήλωση «αυτή είναι μία καλή ιδέα».

Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του διευθυντή του «EFSF», σύμφωνα με το Spiegel είναι ότι «θα μειωθεί το βάρος στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και - σημαντικότερο - δεν θα τρομοκρατηθούν οι επενδυτές αφού κανείς δεν θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση από τις απαιτήσεις του».

Βάσει του σχεδίου, το Ταμείο από τα μέσα που διαθέτει, θα δώσει δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογά της. Επειδή η αξία των ελληνικών τίτλων είναι αυτή τη στιγμή κάτω από την ονομαστική τους τιμή, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε εκούσια παραίτηση των πιστωτών από απαιτήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με τη διεύρυνση της δράσης του μηχανισμού στήριξης, θεωρεί πιθανή την αγορά χρέους υπερχρεωμένων κρατών. «Θα ήταν λάθος να ορίσουμε ζώνες ταμπού», τονίζει.

«Την ξορκίζουν αλλά έρχεται: με βελούδινη ή άλλη υφή και με όποιο όνομα κι αν τη βαφτίσουν, η αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Η διαφαινόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, που προωθείται από τους κυρίαρχους ευρωπαϊκούς κύκλους, οδηγεί σε νέα μνημόνια και στη δια βίου λιτότητα για τον κόσμο της εργασίας. Πρόκειται για μια προσπάθεια σωτηρίας των τραπεζών και διασφάλισης της πρωτοκαθεδρίας των αγορών», δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης. 
«Σήμερα απαιτείται η συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τόσο του ελληνικού όσο και του συνόλου των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών της ΕΕ», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να συνδυάζεται με την υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής που θα προστατεύει την εργασία και θα αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή».


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...