Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Προσωρινή σύνταξη για "ανακούφιση" των ασφαλισμένων

Με στόχο να μη μείνουν οι ασφαλισμένοι για μεγάλο διάστημα χωρίς εισόδηµα, έως την οριστική απονοµή της σύνταξης που δικαιούνται, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την υποχρεωτική χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, εντός ενός μηνός.

Η προσωρινή σύνταξη, η χορήγηση της οποίας εξετάζεται, θα ανέρχεται στο...
80%-90% της οριστικής σύνταξης και θα χορηγείται έως ότου απονεµηθεί η τελική σύνταξη, οπότε θα γίνεται η εκκαθάριση και θα αποδίδονται τα επιπλέον ποσά στον συνταξιούχο.

Σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα (10/01) ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουµάνης,επισήµανε ότι “όλες οι βελτιώσεις θα γίνουν µέσα σε δυόµισι µήνες, ώστε µετά να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία και να µην υπάρχει καθυστέρηση και στην κύρια σύνταξη”, ενώ συµπλήρωσε, ότι η προσωρινή σύνταξη θα ισχύει για όλα τα Ταµεία, και για τη διαδοχική ασφάλιση.

Τη σχετική πρόταση είχε υποβάλει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ (Πανελλήνια Οµοσπονδία Συλλόγων Εργαζοµένων ΙΚΑ).

Η γενική γραµµατέας της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, θεωρεί ότι το µέτρο της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης αποτελεί την πλέον ενδεδειγµένη λύση στο πρόβληµα της καθυστέρησης αφού απονέµεται εύκολα και πρακτικά, ύστερα φυσικά απόέλεγχο των προϋποθέσεων κάθε υποψήφιου συνταξιούχου.

Κάθε συνταξιούχος θα λαµβάνει ένα ποσό έναντι, το οποίο θα του επιτρέπει να διαβιώνει αξιοπρεπώς µέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία απονοµής της οριστικής σύνταξης.

Σηµειώνεται, ότι νοµοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης υπάρχει ήδη, λειτουργεί όµως σε εκούσια βάση, καθώς απαιτείται αίτηση του ασφαλισµένου για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...