Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Νέα απεργία στις 23 Φεβρουαρίου εξήγγειλε η ΓΣΕΕ

Με νέα απεργία στις 23 Φεβρουαρίου προχωρεί η ΓΣΕΕ, προειδοποιώντας πως δεν θα δεχτεί αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα. Πρώτη προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ο...
περιορισμός των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, κυρίως όσον αφορά τους νέους εργαζομένους.




Η ΓΣΕΕ με την απεργία στις 23 Φεβρουαρίου στέλνει μήνυμα πως δεν θα δεχτεί αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα


Για το θέμα αυτό η ΓΣΕΕ έστειλε χθες επιστολή στην υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, με την οποία ζητεί να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει δοκιμαστική περίοδο απασχόλησης δώδεκα μηνών για τους εργαζομένους (από δύο μήνες που ήταν πριν από την ψήφιση του νόμου).


Η συγκεκριμένη διάταξη, που προβλέπει πως κατά τη διάρκεια ενός έτους ο εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη» και «αναποτελεσματική».


Στην επιστολή χαρακτηριστικά τονίζεται πως «οι εργοδότες, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσαν να επωφεληθούν από αυτήν τη διάταξη, όχι μόνο για τους νεοεισερχόμενους, αλλά και αναδρομικά για τους εργαζομένους που είχαν προσλάβει σε προγενέστερο της εφαρμογής του νόμου χρόνου». Ουσιαστικά, δηλαδή, προχώρησαν σε απολύσεις και «παλαιών» εργαζομένων, χωρίς να καταβάλλουν αποζημιώσεις.


Μάλιστα σημειώνεται πως «σε περιπτώσεις που απολυμένοι εργαζόμενοι προσέφυγαν σε τοπικές Επιθεωρήσεις Εργασίας, για να καταγγείλουν τις παράνομες αυτές εργοδοτικές συμπεριφορές, αντιμετώπισαν την αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου από κάποιους επιθεωρητές εργασίας, οι οποίοι έκριναν νόμιμες τις ως άνω καταφανώς παράνομες και καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές. Κατ' αυτό τον τρόπο καθοδηγούν εσφαλμένα τους απολυόμενους να αποδέχονται την καταγγελία της σύμβασής τους χωρίς αποζημίωση».


Το συνδικαλιστικό κίνημα επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «η μακρά περίοδος δοκιμασίας στη σχέση εργασίας λειτουργεί σε βάρος του εργαζόμενου και των ασφαλιστικών ταμείων και διευκολύνει τη μαύρη εργασία». Παράλληλα οι εργοδότες μπορούν να απολύουν ελεύθερα κάθε εργαζόμενο με τη συμπλήρωση του δωδεκάμηνου και να προσλαμβάνουν άλλον στη θέση του, «ανακυκλώνοντας» έτσι το προσωπικό.


Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η ΓΣΕΕ καλεί τη Λούκα Κατσέλη με έγγραφό της να ενημερώσει τουλάχιστον τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και του ΣΕΠΕ πως η δοκιμαστική εργασία των δώδεκα μηνών ισχύει μόνο για τις εργασιακές σχέσεις που άρχισαν μετά τις 17 Δεκεμβρίου 2010 (οπότε και δημοσιεύθηκε ο σχετικός νόμος).



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...