Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Θαμμένος θησαυρός 20 δις ευρώ

"Τα κοιτάσματα χρυσού, άργυρου, χαλκού, νικελίου και χρώμιου της Βόρειας Ελλάδας ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ και μπορούν να δώσουν δουλειές και να μας βγάλουν από την κρίση''.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών 
Κ.Παπαβασιλείου, τονίζει στην Ελευθεροτυπία την ανάγκη αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας.

Αποκαλύπτει μάλιστα πως η απραξία στερεί από την περιοχή επενδύσεις τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, αλλά και τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας αφού ήδη υπάρχουν δύο πολύ σοβαρές προτάσεις, έτοιμες να φέρουν άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού στην Ολυμπιάδα, στο Στρατώνι και στο Πέραμα της Θράκης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΓΜΕ η Ελλάδα είναι πρώτη παγκοσμίως στα κοιτάσματα και στην παραγωγή νικελίου, λευκολίθου, χουντίτη και επίσης έρχεται πρώτη στην Ε.Ε. στην παραγωγή νικελίου, βωξίτη, αλουμίνας, ψευδαργύρου, χρωμίτη και μάλιστα τα ελληνικά κοιτάσματα είναι πολύ καλής ποιότητας, πλούσια σε περιεκτικότητα και ακολουθούν η Φινλανδία και η Γαλλία, οι οποίες παράγουν όσες ποσότητες παράγουμε κι εμείς.

Ήδη η αξιοποίηση των, λιγότερο ευγενών, βιομηχανικών ορυκτών στη χώρα μας αποφέρει τεράστια κέρδη στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται , σε βαθμό που όχι απλά να αντιστέκονται στη κρίση αλλά να σημμειώνουν το 2010 αυξήσεις κύκλου εργασιών 20-30% σε σχέση με το 2009.

Πρόκειται για όλα τα υπόλοιπα ορυκτά τα οποία λόγω των φυσικών και άλλων ιδιοτήτων τους μπορούν να αξιοποιηθούν σε πληθώρα βιομηχανικών εφαρμογών, όπως η τσιμεντοβιομηχανία, οι κατασκευές, η χαλυβουργία, η γεωργία, οι βιομηχανίες χημικών, χαρτιού, καλλυντικών, η βιομηχανία πλαστικών και χρωμάτων, η βιομηχανία πλακιδίων, ειδών υγιεινής και κεραμικών, η βιομηχανία τροφίμων.

Τα πιο γνωστά από ναυτά είναι ο Περλίτης Μήλου, ο μπεντονίτης Κιμώλου, κίσσηρις Γυαλιού, ποζολάνη Πέλλας, ατταπουλγίτης Κοζάνης, τάλκης Δράμας, χαλαζίας Θεσσαλονίκης.


Οι δυνατότητες για τη χώρα μας είναι τεράστιες και είναι η ενδεικτικό το παράδειγμα της παραγωγή του μπεντονίτη, που μέσα σε λίγους μήνες έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ, των 1.420.000 τόνων, επιστρέφοντας σε επίπεδα όχι μόνο πριν από την κρίση αλλά και ψηλότερα του 2006, χρονιά ορόσημο για τη διεθνή βιομηχανία ορυκτών πρώτων υλών!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...