Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει δημοσίευμα εφημερίδας ότι έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας του ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο Μάρτιν Κράιενμπαουμ διευκρίνισε ότι ...πρόκειται "σκέψεις σε επίπεδο εργασίας". Δεν έχουν τεθεί σε επίπεδο ηγεσίας ούτε έχουν εγκριθεί και δεν αποτελούν "κατά κανένα τρόπο" τη θέση του υπουργείου Οικονομικών ή της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung, για την προετοιμασία του επόμενου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στα μέσα Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες η γερμανική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο για ένα "Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων".
Το γερμανικό σχέδιο, αναφέρει η εφημερίδα "SZ", περιλαμβάνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη δομή και λειτουργία του νέου θεσμού που θα αποτελεί στην ουσία ένα "Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο", σύμφωνα με ιδέα που ανήκει στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ταμείο θα λειτουργεί παράλληλα με την ΕΚΤ ως δεύτερος υποστηρικτικός θεσμός για το ευρώ, θα είναι ανεξάρτητο από πολιτικές αποφάσεις και θα έχει ως αποστολή να διασφαλίσει το ευρώ με απεριόριστη δυνατότητα αναχρηματοδότησης.
Στόχος του εργαλείου αυτού θα είναι επίσης να δοθεί το μήνυμα προς τις αγορές ότι το ευρώ είναι "προστατευμένο", ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του.
Το ίδιο ρεπορτάζ συμπληρώνει ότι το Ταμείο θα διαθέτει "βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης", αλλά υπό ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις και οι πιστώσεις θα χορηγούνται στις χώρες που έχουν ανάγκη με εγγυήσεις "σταθερής αξίας". Αυτές μπορούν να είναι είτε αποθέματα χρυσού είτε ποσοστά συμμετοχής σε κρατικές επιχειρήσεις.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει, επίσης, πως εκτός από τη Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία έχουν καταθέσει προτάσεις για το θέμα αυτό.
Το ευρώ δεινοπάθησε από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ενώ πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις... προσμένουν τη χριστουγεννιάτικη 'ανάπαυλα', για να μειωθεί ο 'πανικός' στις χρηματαγορές που αφορά, βέβαια, και το ευρώ...
Τον Ιανουάριο 2011, η ευρωζώνη υποδέχεται ως 17 μέλος της την Εσθονία, ενώ για αρκετά χρόνια δεν αναμένεται άλλη μεγέθυνσή της.