Στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κοινή θέληση στις ηγεσίες της Ε.Ε. να αναγνωρίσουν το πρόβλημα της κρίσης και να το αντιμετωπίσουν ανάλογα καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Σημίτης, σε άρθρο του στο...
«Βήμα».
«Η πλειοψηφία των κρατών – μελών της Ένωσης θεωρούσε ότι η κρίση μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα θεσμικά μέσα. Όσο προχωρούσε όμως η κρίση, η αντίληψη αυτή υποχωρούσε, ιδίως από τότε που άρχισε να διαφαίνεται ο κίνδυνος πτώχευσης της Ελλάδας», γράφει.
Ο κ. Σημίτης προτείνει την δημιουργία ευρωομολόγου, όχι για να «σωθούν» οι χρεωμένες χώρες, αλλά για να γίνουν αναπτυξιακές επενδύσεις.
«Υπάρχουν εδώ και χρόνια προτάσεις που μπορούν να εξεταστούν. Για παράδειγμα η δημιουργία ευρωομολόγου, όχι για να χρηματοδοτηθεί η κάλυψη των ελλειμμάτων, κάτι που αρνούνται οι χώρες του Βορρά, αλλά για την πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων», αναφέρει.
Επίσης, προτείνει κοινή οικονομική διακυβέρνηση στους κόλπους της Ε.Ε. «Χωρίς οικονομική διακυβέρνηση», γράφει «η ζώνη του ευρώ θα κλυδωνίζεται σε κάθε οικονομική αναταραχή και δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στις διεθνείς αγορές. Οι Συνθήκες σιωπούν όμως για τους στόχους και τους όρους άσκησής της. Το κοινό πλαίσιο πρέπει να επαναπροσδιοριστεί», καταλήγει.
Τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα εκτιμά ότι «έχει εγκλωβιστεί στη συζήτηση περί της χρεοκοπίας και του μηχανισμού σωτηρίας ενώ χρειάζεται να βελτιώσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της στους εταίρους με άλλους τρόπους».