Καλές οι παραδοσιακές συνταγές, αλλά τώρα που χειμωνιάζει ήρθε η ώρα ν’ ανανεώσεις τον ουρανίσκο σου με 8 πρωτότυπες σούπες.
Άσπρη σούπα θαλασσινών
Υλικά
36 αχιβάδες ή άλλα κοχύλια θαλασσινά, όπως χάβαρα, γυαλιστερές, χτένια, στρείδια
4 κουταλιές βούτυρο
1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλιές αλεύρι
2 1/2 κούπες νερό
400 γρ. πατάτες σε μικρούς κύβους
1/4 κουταλάκι άσπρο πιπέρι
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος ή γάλα
4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
Εκτέλεση
-Τρίψε καλά τα όστρακα με μια σκληρή βούρτσα κάτω από νερό που τρέχει, να φύγει όλη η άμμος και να καθαρίσουν καλά.
-Βάλε τα σε μια κατσαρόλα με 2 κούπες νερό επάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι ν΄ ανοίξουν. Στράγγιξε τα και κράτα το ζουμί. Σούρωσε το ζουμί. Άνοιξε τα όστρακα και κράτα μόνο το εσωτερικό τους.
-Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζέστανε το βούτυρο και σόταρε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίξε το αλεύρι και σόταρε για 1΄. Πρόσθεσε το ζουμί από τα όστρακα, το νερό, τις πατάτες, πιπέρι και αλάτι. Σιγόβρασε, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
-Ψιλοκόψε το εσωτερικό από τα όστρακα και πρόσθεσε το μαζί με την κρέμα γάλακτος στη σούπα. Ανακάτεψε μέχρι να ζεσταθεί καλά χωρίς όμως να βράσει. Πασπάλισε με μαϊντανό.
Βελουτέ πατάτας
Υλικά
600 γρ. πατάτες
1 καρότο
1 πράσο
1 κρεμμύδι
500 ml ζωμό λαχανικών
100 ml κρέμα γάλακτος
μοσχοκάρυδο
κανέλα
κάρυ
αλάτι, πιπέρι
λάδι
Εκτέλεση
-Ξεφλούδισε τα λαχανικά και τα κόψε τα σε μικρά κομμάτια.
-Μαγείρεψε τα σε λάδι για 5 με 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξε τα μπαχαρικά και το ζωμό και άφησέ τα να βράσουν για 25-30 λεπτά.
-Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και χτύπησέ τα στο μίξερ.
Μανιταρόσουπα
Υλικά
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8-10 μανιτάρια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ταμάρι
1-3 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο
2 κ.σ. αλεύρι
1 κούπα ζωμό λαχανικών
μισή κούπα γάλα σόγιας ή αμυγδάλου
Εκτέλεση
-Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, σόταρε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα.
-Πρόσθεσε το ταμάρι, την πάπρικα, το αλατοπίπερο και σόταρε για περίπου 5 λεπτά. Ανακάτεψε καλά για να μην κολλήσουν.
-Ρίξε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας και στη συνέχεια πρόσθεσε το ζωμό λαχανικών.
-Συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να πήξει. Ρίξε το γάλα και άφησε τη στη φωτιά για 8-10 λεπτά.
Κολοκυθόσουπα με κανέλα
Υλικά
1 μικρή πορτοκαλί κολοκύθα
3 μέτρια καρότα
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1/2 ζωμό λαχανικών
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, κανέλα
Εκτέλεση
-Κόψε στη μέση την κολοκύθα, άδειασε και καθάρισέ την. Κόψε την σε μικρούς κύβους. Καθάρισε και κόψε τα καρότα στο ίδιο μέγεθος με την κολοκύθα.
-Χοντρόκοψε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το τσιγάρισε τα σε μια κατσαρόλα. Μόλις τσιγαριστεί το κρεμμύδι, ρίξε την κολοκύθα και τα καρότα.
-Αλατοπιπέρωσε και άφησε τα να τσιγαριστούν ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν. Ρίξε την πάπρικα και την κανέλα.
-Ρίξε τον ζωμό, ίσα ίσα να σκεπάσει τα λαχανικά και τα άφησέ τα να βράσουν για 15 λεπτά.
-Όταν η κολοκύθα κόβεται εύκολα με την κουτάλα είναι έτοιμη. Κατέβασε την κατσαρόλα απ' την φωτιά και βάλε τη σούπα στο μπλέντερ.
-Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος, ανακάτεψε και δοκίμασε τη γεύση. Ίσως χρειαστεί λίγο αλατοπίπερο ακόμα.
Κρεμμυδόσουπα
Υλικά
3 κ.σ. βούτυρο
4 φλ. λεπτοκομμένα κρεμμύδια
½ κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλεύρι
4 φλ. ζωμός βοδινού ή νερό με 2 κύβους
4 φέτες γαλλικό ψωμί τοσταρισμένο
αλάτι, πιπέρι
τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή μοτσαρέλα)
Εκτέλεση
-Σε μια κατσαρόλα βάλε το βούτυρο να λιώσει, πρόσθεσε τα κρεμμύδια και μαγείρεψε τα σε πολύ σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συχνά.
-Πρόσθεσε τη ζάχαρη και το αλεύρι και άφησε τα να μαγειρευτούν για 3'. Πρόσθεσε το ζωμό και άφησε το να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο για 30'.
-Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
-Βάλε τη σούπα σε 2 ή 4 πυρίμαχα μπολ, βάλε από πάνω αρκετό τριμμένο τυρί και βάλε τα μπολ στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να λιώσει και ροδίσει το τυρί.
Μπορς(σούπα με παντζάρια)
Υλικά
1 πατάτα κομμένη σε κύβους
8 παντζάρια κομμένα σε κύβους
2 καρότα κομμένα σε κύβους
2 φλ. ψιλοκομμένο λάχανο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
10 φλ. ζωμό κοτόπουλο
30 γρ. βούτυρο
8 κ.σ. άπαχο γιαούρτι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο.
Εκτέλεση
-Βράσε τις πατάτες και τα παντζάρια με το ζωμό για 10'. Σούρωσε τα και κράτησε και τον ζωμό και τα λαχανικά.
-Λιώσε το βούτυρο σε κατσαρόλα και τσιγάρισε το κρεμμύδι. Πρόσθεσε τα καρότα, το λάχανο, τις ντομάτες και το ζωμό. Σιγόβρασε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 20'. Πρόσθεσε τις πατάτες και τα παντζάρια και βράσε τα για αλλά 10 λεπτά.
-Σέρβιρε τη σούπα ζεστή, προσθέτοντας μια κ.σ. γιαούρτι και πασπαλίζοντας με άνηθο.
Σούπα με κολοκυθάκια, μπέικον και κρουτόν
Υλικά
4 μεγάλα κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
4 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
2 κύβους ζωμού λαχανικών διαλυμένους σε 6 φλ. ζεστό νερό
1 φλ. φρέσκια κρέμα
6 φέτες μπέικον κομμένες σε μπαστουνάκια
4 φέτες ψωμί sliced χωρίς την κόρα, κομμένο σε κύβους1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
-Κόψε τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος και μετά σε λεπτά φέτες. Λιώσε το βούτυρο και σόταρε το κρεμμύδι. Πρόσθεσε τα κολοκυθάκια και τα σόταρε για 5 λεπτά. Περίχυσε το μείγμα με το ζωμό λαχανικών και άφησε να ψηθούν καλά τα κολοκυθάκια.
-Πέρνα το μείγμα με τα κολοκυθάκια από μπλέντερ και επέστρεψε τα στη κατσαρόλα. Πρόσθεσε την φρέσκα κρέμα, αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε το μοσχοκάρυδο.
-Στο μεταξύ τσιγάρισε το μπέικον και τα κρουτόν.
-Σέρβιρε την σούπα γαρνίροντας με μπέικον κρουτόν.
Ψαρόσουπα με σολομό
Υλικά
1 φιλέτο σολομού
1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 κρεμμύδια
2-3 καρότα
2-4 πατάτες
1 ματσάκι σέλινο
1/3 λάχανο
Εκτέλεση
-Βράσε τον σολομό για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
-Αφαίρεσε τον και πρόσθεσε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, τα καρότα επίσης σε ροδέλες, τις πατάτες χοντροκομμένες, το σέλινο ψιλοκομμένο και το λάχανο επίσης ψιλοκομμένο.
-Άφησε τα να βράσουν σε μέτρια πάντα φωτιά και όταν αρχίζουν να μαλακώνουν, ρίξε το γάλα και άφησε να σιγοβράσει ανακατεύοντας ελαφρά.
-Λίγο πριν το τέλος, πρόσθεσε τον σολομό και άσε να βράσουν για άλλα 3-4 λεπτά.
Πηγή: mens24.gr