Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Παπανδέου: Όχι σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με Τουρκία, αλλά…

Δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, πρόσθεσε όμως ότι...

στόχος της Ελλάδας είναι να οριοθετήσει με ακρίβεια όλες τις θαλάσσιες ζώνες και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) με όλους τους γείτονές της στη Μεσόγειο, σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική, ώστε να προχωρήσει ενδεχομένως σε κοινές έρευνες και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Όλα αυτά κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ για τα περί μυστικών συνομιλιών και συμφωνιών με την Τουρκία. Ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι είναι μια ευκαιρία να απαντήσει σε διάφορες φήμες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς, στην ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματος επανέλαβε τα περί «μυστικής ατζέντας» τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν αφορούσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για επικίνδυνες εθνικές παραχωρήσεις στο Αιγαίο, για «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου» στις επιταγές των διεθνών συμφερόντων κατέθεσε και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Το eklogika.gr, παραθέτει το ρεπορτάζ αλλά και την πρωτομιλία και δευτερομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, θεωρώντας εξαιρετικά κατατοπιστικό για τα εθνικά θέματα κείμενο. Ωστόσο, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα ακόμη από τον ερωτώντα πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, το κείμενο της ομιλίας του και δεν μπορεί να παρουσιαστεί αυτούσιο.

Σύμφωνα με το ρεπροτάζ, ο κ. Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε ως αντιφατικό να είναι η χώρα μας ο πρώτος συνήγορος μιας χώρας που την απειλεί με πόλεμο, αν ασκήσει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. «Από τη μία προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση καλής γειτονίας και την ίδια ώρα η Τουρκία δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία επικαλείται την «λύση της χτένας», δηλαδή τη διαφορετική επέκταση κατά περιοχή, ενώ ζητεί ομόλογη σχέση για να ανοίξει η Χάλκη.

Πηγή:eklogika.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...