Με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας ως έναν από τους αντιπροσωπευτικούς πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού, το...
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας.Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό πρωινό θα κατέχει περίοπτη θέση με τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, ώστε να αποτελέσει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΞΕΕ,Γιώργος Πίττας, τμήμα της "γαστρονομικής διπλωματίας" και να προσθέσει αξία στο ξενοδοχειακό προϊόν.
Βάσει του προγράμματος, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", τοΞενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος επιδιώκει την ικανοποίηση των πελατών μέσα από τη γνωριμία του με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα κάθε προορισμού.
Επιπλέον, θα επιτευχθεί η σύνδεση της ξενοδοχίας με τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων, με πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές θετικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον.
Αποσκοπεί επίσης στο συνδυασμό της ελληνικής κουζίνας, που αποτελεί τμήμα της μεσογειακής διατροφής, και των πολλών τοπικών κουζινών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στους ελληνικούς γαστρονομικούς προορισμούς.
Αναμένεται μάλιστα να εκδοθεί από το ΞΕΕ εγχειρίδιο με τεχνικές πληροφορίες, με προτάσεις περιεχομένου ανά περιοχή (αρτοσκευάσματα, τυροκομικά, αλλαντικά, πίττες, ομελέτες, φρούτα, μαρμελάδες, γλυκά, κλπ), καθώς και προτάσεις για τη φιλοσοφία παρουσίασης.
Εκτός αυτού, πρόκειται να εκδοθεί ένας κατάλογος, που θα περιγράφει ανά περιοχή τα χαρακτηριστικά της κουζίνας, με τοπικές προσαρμογές. Τέλος το ΞΕΕ, σε συνεργασία με τη μελετητική εταιρεία Agropole, εκπονεί πρόγραμμα για το ελληνικό πρωινό, στέλνοντας σε όλα τα ξενοδοχεία ερωτηματολόγιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, επιχειρεί να καταγράψει τις εμπειρίες και τα οφέλη από όσα ξενοδοχεία προσφέρουν ήδη ελληνικό πρωινό.