Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Λουκέτο στο greekdll.com από την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος

Κλείνει μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές ιστοσελίδες στις οποίες χρήστες μπαίνουν για να «κατεβάζουν» παράνομα ταινίες. Μέχρι στιγμής από την λειτουργία του συγκεκριμένου σάιτ έχει υπολογιστεί πως το δημόσιο έχασε πάνω από...
65 εκ. ευρώ.


Πρόκειται για το greekddl.com, στους διαχειριστές του οποίου έχει σχηματιστεί δικογραφία. Πρόκειται για τρία άτομα, δύο άνδρες και μία γυναίκα, η οποία μάλιστα συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και είναι γνωστή στις αστυνομικές αρχές και από άλλες υποθέσεις απάτης.


Ο ένας από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, άνδρας, είναι γνωστός εκδότης και φέρεται σαν ο κύριος διαχειριστής της ιστοσελίδας, ενώ ο άλλος είναι ένας Ελληνοσουηδός που διαμένει στη Σουηδία και για αυτό έχει δοθεί σήμα ήδη στην Interpol.


Οι διαχειριστές της ανοιχτής ιστοσελίδας παρείχαν την δυνατότητα στους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες - μέλη, οι οποίοι εγγράφονταν με μια πολύ εύκολη διαδικασία σε μια κλειστή κοινότητα ( forum ), να κατεβάζουν ψηφιακά αρχεία που περιείχαν κινηματογραφικές ταινίες, τραγούδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, προγράμματα Η/Υ, βιβλία κ.λ.π, χωρίς την άδεια των πνευματικών δημιουργών και των δικαιούχων εταιριών που έχουν τα αντίστοιχα συγγενικά δικαιώματα.


Επιπλέον, ζητούσαν οικονομική εισφορά από τα μέλη της ιστοσελίδας, μέσω του συστήματος διαδικτυακών πληρωμών Paypal , για να αποκτήσουν προνόμια σε μορφή δωρεάς. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα για μεγάλο χρονικό διάστημα η είσοδος γινόταν με μηνιαία συνδρομή.


Εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκαναν έρευνες τη Μ. Δευτέρα στα σπίτια και τους χώρους εργασίας των εμπλεκομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και βρήκαν τα εξής:


Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
Τρεις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή
Τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή
Εκτιμάται ότι η συνολική ζημία που υπέστησαν οι εταιρείες παραγωγής πνευματικών έργων, ξεπερνά τα 65 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχουν υπολογισθεί οι φόροι και το Φ.Π.Α. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε, υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...