Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Το πρώτο κρίσιμο τεστ για τον Σίλβιο

Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται σήμερα το απόγευμα, στις 15:00 καθώς η ιταλική βουλή, θα κληθεί να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2010. Πάντως, κατά τις εκτιμήσεις της δημόσιας τηλεόρασης Rai, o Καβαλιέρε θα μπορούσε να ....
καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, και να μεταθέσει την αντιπαράθεση, για την επόμενη εβδομάδα, με την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, επί των μέτρων που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τω μεταξύ, σε νέα υψηλά σκαρφαλώνουν την Τρίτη οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να ανέρχεται στο 6,70%. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες και επιστρέφει στη Ρώμη για την κρίσιμη ψηφοφορία.


Στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός καταψηφιστεί -όπως έγινε πριν λίγες εβδομάδες- τότε ο Καβαλιέρε ενδέχεται, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, να παραιτηθεί άμεσα ή να λάβει εντολή από τον πρόεδρο της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν πάλι ο ισολογισμός περάσει από τη Βουλή, τότε ο Ιταλός πρωθυπουργός θα λάβει πίστωση χρόνου, δηλαδή μέχρι την έγκριση των μέτρων που ζητούν οι Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα. Ο Καβαλιέρε άλλωστε έχει ήδη συνδέσει την υπερψήφιση των μέτρων με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό.


«Αύριο ψηφίζεται ο ισολογισμός του Δημοσίου στη Βουλή. Στη συνέχεια θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης επί της επιστολής που παρουσιάστηκε στην ΕΕ και την ΕΚΤ. Θέλω να δω κατάματα ποιος θα τολμήσει να με προδώσει» δήλωσε τη Δευτέρα, σε επικοινωνία του με την εφημερίδα Libero. Η «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», σημειώνει σήμερα ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τη διάρκεια νέας συνεδρίασης με τους στενότερους συνεργάτες του, χθες βράδυ, δήλωσε ότι «αν πρέπει να πεθάνει πολιτικά, τότε επιθυμεί να συμβεί μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου».


Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, από την μεριά τους, πρόκειται να αποφασίσουν την ακριβή στάση που θα τηρήσουν στο εξής, σε συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων, που θα αρχίσει στις 11. 30 ώρα Ιταλίας.
«Κάθε ημέρα, προβλέπει και μια ξεχωριστή δοκιμασία» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο ηγέτης του κεντρώου, χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι. Είναι πιθανό, να κατατεθεί προς ψήφιση, από την αντιπολίτευση, πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.


Νέο ρεκόρ των ιταλικών κρατικών ομολόγων

Σε νέα υψηλά σκαρφαλώνουν την Τρίτη οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να ανέρχεται στο 6,70% και τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να οδηγήσουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην παραίτησή του από την πρωθυπουργία.


Στη Ρώμη επιθεωρητές της Κομισιόν


Σε αυτό το ρευστό και γεμάτο αβεβαιότητες, κλίμα, σήμερα το απόγευμα, φθάνουν στην Ρώμη οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να διαπιστώσουν πώς εννοεί, η Ιταλία, να εφαρμόσει τα κύρια μέτρα (αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης) που έχουν ζητηθεί με έμφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...