Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ασχολούνται με την απόρριψη του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τις καταιγιστικές εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ενώ...
έχουν αρχίσει να στέφουν τα βέλη τους κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Έτοιμος να φύγει ο Παπανδρέου, εγκατέλειψε το δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση» είναι ο τίτλος του Reuters. To πρακτορείο αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι πίεσαν τον έλληνα πρωθυπουργό για την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης, αντί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σημειώνεται ότι χθες βράδυ, το πρακτορείο έκανε λόγο για συμφωνία Παπανδρέου με ομάδα κορυφαίων υπουργών για αποχώρησή του μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης, σενάριο που διαψεύστηκε έντονα από την ελληνική πλευρά.
Το BBC γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται και πάλι να παραιτηθεί. «Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης κάλεσε και πάλι τον Έλληνα πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, κάνοντας λόγο για απίθανο ενδεχόμενο συναίνεσης, ενόψει και της ψήφου εμπιστοσύνης.
Οι New York Times επισημαίνουν τη ματαίωση του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Βρυξελλών, προσθέτοντας τη δήλωση Παπανδρέου, ότι χρησιμοποίησε το δημοψήφισμα ως μέτρο πίεσης προς τη ΝΔ για την επίτευξη συναίνεσης.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός αφήνει το σχέδιο για δημοψήφισμα» σημειώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «κάνει στροφή» αφού η αντιπολίτευση στηρίζει το σχέδιο διάσωσης.
«Είναι μια ελληνική τραγωδία ή μία κωμωδία;» αναρωτιέται στο δημοσίευμα του το γερμανικό Spiegel.Αναφέρεται στην ακύρωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό και στην πρόθεση της ΝΔ να προχωρήσει σε μεταβατική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «τουλάχιστον οι πολίτες έγιναν θεατές σε ένα μοναδικό πολιτικό θέαμα στην Αθήνα».
«Κανένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Frankurter Allgemeine. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε τελικά να μην κάνει δημοψήφισμα. Ανέφερε επίσης την προθυμία του να παραιτηθεί και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για μια νέα ψυχολογική κατάσταση», συνεχίζει η εφημερίδα.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο «Η Ελλάδα συγκεντρώνει τις ανησυχίες των G20», προσθέτοντας ότι η ελληνική κρίση κυριάρχησε στις συζητήσεις της πρώτης ημέρας στις Κάννες. «Στην Αθήνα, η προοπτική ενός δημοψηφίσματος έφυγε μακριά ενώ η παραίτηση της κυβέρνησης συζητείται πλέον ανοιχτά», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Οι Έλληνες είναι ελαφάκι μπροστά στην Μέρκελ» γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική Bild, με το ελαφάκι να είναι το αντίστοιχο ελληνικό... αρνάκι. Με ειρωνική διάθεση φιλοξενεί φωτογραφία του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο, σε στυλ μαθητή-καθηγήτριας, αναφέροντας ότι το δημοψήφισμα ακυρώθηκε ενώ ο Παπανδρέου προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση ενότητας.
«Το ευρωπαϊκό δράμα συνεχίζεται στα... Ιταλικά» λέει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και αναφέρει ότι έρχεται η σειρά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η γαλλική Le Figaro «Μετά το τελεσίγραφο στον Παπανδρέου η Ευρώπη θέτει υπό επιτήρηση τον Μπερλουσκόνι».
Την εκτίμηση ότι η πρωθυπουργική θητεία του Γεωργίου Παπανδρέου έφτασε στο τέλος της διατυπώνει, σχεδόν, στο σύνολό του ο αυστραλιανός Τύπος. «Στην Ευρώπη' έγινε ανεπιθύμητος» γράφει η εφημερίδα The Australian που συμπληρώνει ότι «οι Ευρωπαίοι τον άφησαν στα κρύα του λουτρού», ενώ εκφράζει αμφιβολίες, αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με το ABC, ο κ. Παπανδρέου έχει δεχθεί να παραιτηθεί υπό την προϋπόθεση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να διαπραγματευτεί τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. «Έτσι θα φύγει αξιοπρεπώς και θα σώσει και την κυβέρνησή του» ανέφερε το ABC συμπληρώνοντας: «Υπό την προϋπόθεση πως θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που δεν είναι βέβαιο».
Al Jazeera: O Παπανδρέου παλεύει να κρατηθεί στην εξουσία