Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Steve Jobs: The One & only!

Όπως θα έχεις ήδη μάθει ο ιδρυτής της Apple Στηβ Τζόμπς πέθανε πριν λίγες ώρες...

Το νέο της αναγγελίας του θανάτου του όπως ήταν αναμενόμενο διαδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ από τα παραδοσιακά αλλά κυρίως από τα ψηφιακά μέσα.


Συντέλεσε άλλωστε καθοριστικά στην παγκόσμια ψηφιακή υφή της πραγματικότητας μέσα στην οποία κυκλοφορούμε σήμερα.


Υπάρχει κάτι σχεδόν κυτταρικά δημοκρατικό στην αμερικάνικη επιχειρηματική κουλτούρα δημιουργίας προϊόντων πάσης φύσης.


Από το χάμπουργκερ και τη κόκα κόλα μέχρι τα windows, το i-phone και το facebook ο μέσος αμερικάνος και κατ' επέκταση ο παγκόσμιος καταναλωτής τους πείθεται παρ' ολη την απόκλιση στις τιμές πως αυτό το προϊον είναι κάτι μαζικό, δεν κρύβει κανένα ελιτισμό,  τον αφορά και του ενορχηστρώνει την καθημερινότητα με ένα τρόπο που του επιτρέπει να διατηρεί την ψευδαίσθηση πως αυτό που κατέχει κρύβει μιαν ασύγκριτη δύναμη.

Την δύνατότητα να του εξασφαλίσει τη δικιά του προσωπική έκφραση (παρ' όλο που το ίδιο το κατέχουν εκατόμμυρια άλλοι).


Η επιτυχία βέβαια του Τζόμπς ήταν πως κατάφερε να εγχύσει σε όλο αυτό το κολοσσιαίο επιχειρηματικό οικοδόμημα που έφτιαξε κάτι από την μεταφυσική ορμή της νεοτητάς του, αυτή την κυκλωνική διάθεση αλλαγής του κόσμου που είχε ως όραμα όταν ξεκίναγε και που τελικά παρατηρώντας τι άφησε πίσω του νιώθεις (ακόμα και αν δεν ανήκεις σε αυτό που ονομάζουμε apple groupies) πως το κατάφερε και το κατάφερε συγκλονιστικά.


Νομίζω πως ο Τζόμπς υπήρξε πάντα ένας εξερευνητής. Και αν θυμηθούμε αντίστοιχες περιπτώσεις από την παιδική μας ηλικία όταν αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τι μας αρέσει και τι μας συγκινεί αυτό που ονομάζουμε εξερευνητής κατέχει κεντρική θέση έχω  την αίσθηση.

Ο εξερευνητής είναι ο αρχετυπικός ρομαντικός. Όσα κυβικά προσωπικής ιδιοτέλειας και να κουβαλά ύπαρχει κάτι βαθιά ρομαντικό σε αυτή την αναζήτηση μέσα στο άγνωστο μέχρι να ανακαλύψει αυτό το οποίο ψάχνει. Οτι και να είναι αυτό.

Γιατί η δύναμη της φαντασίας όταν εξερευνηθεί και μετουσιωθεί σε πραγματικότητα γίνεται επαναστατική.


Ο Τζόμπς πέτυχε να επηρεάσει με την αχαλίνωτη φαντασία του εκατομμύρια ανθρώπους παγκόσμια. Και το κατάφερε με ένα τρόπο ύπαρξης θετικό.

Στο μέλλον έχω την αίσθηση πως θα αποτιμηθεί ως ένας από τους μεγάλους επιδραστικούς της πρώϊμης φάσης της αρχής της ηλεκτρονικής εποχής.

Μπορεί να μη πρόλαβε να ζήσει πολύ άλλα για όσο έζησε κατάφερε να ορίσει την εποχή στην οποία δραστηριοποιήθηκε.


Με την απελευθερωμένη μουσική της αχαλίνωτης φαντασίας του.




Άλλο ένα χαρακτηριστικό που σε κάνει να καταλαβαίνεις πόσο βαθιά επιδραστικός είναι κάποιος είναι οι αντιδράσεις όσων επηρέασε όταν αυτός πεθάνει.


Παρατηρώντας απ' την ώρα που έμαθα την είδηση την μάζα  των ανθρώπων που εκφράζουν τα συναισθηματά τους μέσα από τα social media  για το θάνατο του ιδρυτή της Αpple μου έχει κάνει εντύπωση η ποικιλομορφία τους.


Τech geeks, συγγραφείς, fashion people, pornstars, εικαστικοί, στελέχη επιχειρήσεων, hipsters, media people (από το Vanity Fair μέχρι Τα Νέα Του Ψαροντούφεκου;-) και γενικότερα κάθε πιθανή και απίθανη φυλή εκδηλώνει με τον τρόπο της τη θλίψη της για την απώλεια του Τζόμπς.


Αναμενόμενο βέβαια:-)





 
ο Στηβ Τζόμπς και ο Steve Wozniak

o πρώτος Apple computer


το πρώτο διαφημιστικό της Apple

η θριαμβευτική επιστροφή του στην Apple το 1997

το κλασσικο (πια) i-pod

το i-pad, το τελευταίο του δημιούργημα





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...