Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η Αpple κατηγορείται για συστηματική περιβαλλοντική ρύπανση

Η ανεξέλεκτη ρίψη τοξικών αποβλήτων και οι απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες ορισμένων βασικών προμηθευτών της Apple στην ...
Κίνα έχουν γίνει θέμα αντιπαραθέσεων ουκ ολίγες φορές και έχουν προκαλέσει τις τοπικές κοινότητες.


Μέσα στο 2011 μάλιστα, πέντε κινεζικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εργάστηκαν από κοινού για να αποδείξουν πως η Apple έχει αναθέσει έργα σε προμηθευτές που έχουν επανειλημμένως κατηγορηθεί για παραβιάσεις, ενώ κατηγορείται πως "εκμεταλλεύεται ‘παραθυράκια’ των συστημάτων περιβαλλοντικής διοίκησης που ισχύουν στις αναπτυσσόμενες χώρες" για να παράξει τα προϊόντα της.


Οι μονάδες των Kaedar Electronics και Unimicron Electronics κατηγορούνται για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου και τη ρύπανση στο Κουνσάν της ανατολικής Κίνας, που έχει αναγκάσει πολλούς γονείς να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία εκτός της πόλης. Ακόμα, πέντε ΜΚΟ πριν μερικούς μήνες έδωσαν στη δημοσιότητα αναφορά με τις χαμηλές επιδόσεις των κατασκευαστών των iPhone και iPad στην Κίνα όσον αφορά το περιβάλλον, ενώ έναν μήνα μετά οι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο κατασκευής οθονών αφής εξέφρασαν διαμαρτυρία για χημική δηλητηρίαση από τη χρήση του τοξικού διαλύτη N-Hexane.


Το κινεζικό Ινστιτούτο Δημοσίων και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων (IPE) που εδρεύει στο Πεκίνο εξέδωσε το Σεπτέμβριο αναφορά, στην οποία ισχυρίζεται πως 27 προμηθευτές της Apple επιβαρύνονται με σοβαρές περιπτώσεις ρύπανσης, από τοξικά αέρια ως απόρριψη βαρέων μετάλλων.


Όλες οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ καλούν την Apple να ελέγξει τους προμηθευτές της για παραβιάσεις περιβαλλοντικών όρων και να προσβάλλει τα συμβόλαια με εκείνους που δεν συμμορφώνονται.


H Αpple απάντησε μέσω του αντιπροέδρου Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε πως η εταιρεία θα ελέγξει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των προμηθευτών της, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέτρων.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...