Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Το ίδιο κόστος έχουν εκλογές και δημοψήφισμα!

Βρίθει φημών από χθες η αγορά ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το δημοψήφισμα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επί των άρθρων.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ερωτήματα θα αφορούν τα νέα επαχθή, σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, το θέμα μείωσης του δημόσιου τομέα, ή –...
στην πιο ..τραβηγμένη εκδοχή του – και την άρση της μονιμότητας! Το μεγάλο ερώτημα είναι πως ακριβώς θα τεθούν τα ερωτήματα για να βγει το συμπέρασμα και το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης. Η μεγάλη πρόκληση όμως είναι κάπου αλλού: το κόστος που θα έχει αυτό το δημοψήφισμα, την ώρα που ψάχνουμε απεγνωσμένα χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, με την Ευρώπη να μας απειλεί με στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας!


Το κόστος διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται στο ποσό των 110 εκατ. ευρώ!Οι εκλογές του 2009 κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο 147,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 115 εκατ.!


Ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος του έτους για τη συνέχιση ή όχι του μνημονίου.


Αντίστοιχο διλημματικό λόγο με περίσσιες αναφορές στην ανάγκη να στείλει η κοινωνία καθαρό μήνυμα για το αν συναινεί ή όχι στις διαρθρωτικές αλλαγές, που πρέπει να προωθηθούν, χρησιμοποίησε χθες και ο κ. Βενιζέλος.


«Χρειαζόμαστε καθαρή εντολή» είπε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που βλέπει την πολιτική του φθορά να ..ροκανίζει την καρέκλα του.


Αυτό το δημοψήφισμα προλογίζεται ότι θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αφήνοντας (φαινομενικά) εκτός του θέμα των πρόωρων εκλογών.


Για να δούμε όμως μια αλήθεια . . . Το κόστος διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται στο ποσό των 110 εκατ. ευρώ!


Οι εκλογές του 2009 κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο 147,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 115 εκατ. Όποια περίπτωση και να πάρουμε από τις δυο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις, το κόστος παραμένει σχεδόν το ίδιο με το δημοψήφισμα.


Συνεπώς, δεν ισχύει μόνο αυτό που είπε προ εβδομάδων ο Γ. Μιχελάκης: ότι δηλαδή, «το κόστος των εκλογών είναι μικρότερο από αυτό που υφίσταται η οικονομία», αλλά ότι το δημοψήφισμα έχει το ίδιο κόστος με τις εκλογές, που ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά στο ΠΑΣΟΚ.


Αν η κυβέρνηση σκέφτεται λοιπόν, τη λύση του δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο κόσμος, ας το κάνει με πρόωρες εκλογές για να πει ο λαός και το ποιοι θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτή την χώρα!


Έτσι κι αλλιώς, οι εκλογές είτε γίνουν τον Νοέμβριο είτε την ερχόμενη άνοιξη θα απαιτήσουν άλλα τόσο εκατ. που και πάλι θα εξοικονομηθούν από μισθωτούς και συνταξιούχους με νέες περικοπές.


Να δώσουμε και ένα ακόμα στοιχείο; 300 εκατ. θα κερδίσει το δημόσιο το ερχόμενο έτος από την εργασιακή εφεδρεία και την προσυνταξιοδότηση των 30.000 δημοσίων υπαλλήλων που ανακοίνωση η κυβέρνηση! Κάτι περισσότερο από το 1/3 του κόστους από το δημοψήφισμα ή τις πρόωρες εκλογές!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...