Όλο και περισσότεροι καπνιστές, ζητούν χύμα τσιγάρα από τα περίπτερα αφού το πακέτο είναι πλέον ασύμφορο!
Σε παλιές –καλές ή όχι θα δείξει- λύσεις καταφεύγει ο Έλληνας μικροεπιχειρηματίας και μικροπωλητής, ώστε...
να αντέξει να σταθεί αξιοπρεπώς μέσα στον οικονομικό κυκλώνα. Ακόμα και τα περίπτερα που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, κλείνουν το ένα μετά το άλλο.Μέσα στο 2010, έκλεισαν 1.500 περίπτερα από τα 18.000 που λειτουργούν στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος.
Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα από τα οποία προέρχεται το 50% των κερδών τους, περιόρισε σε σημαντικό βαθμό το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση είναι άνθρωποι που πήραν τις άδειές τους λόγω κάποιου προβλήματος. Οι ίδιοι τώρα αντιμετωπίζουν το φόβο του λουκέτου.
Μέσα σε όλα ο Έλληνας που αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις, άρχισε πάλι να ζητάει χύμα τσιγάρα όπως τον παλιό καιρό… τότε που πωλούταν ένα τσιγάρο μερικές δραχμούλες.
Σύμφωνα με τους περιπτερούχους το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που ζητούν χύμα τσιγάρα, κάτι το οποίο μπορεί να «συντηρεί» ένα περίπτερο αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει.
Ενδεικτικό της κρίσης είναι οι δεκάδες αγγελίες πώλησης περιπτέρων, με τα ζητούμενα ποσά να κυμαίνονται από 8.000 ευρώ και να φτάνουν έως και τις 60.000, αναλόγως την τοποθεσία.
Τι ισχύει με τις άδειες?
Άδεια περιπτέρου μπορούν να πάρουν από το κράτος, μόνο όσοι είναι ανάπηροι πολέμου, πολύτεκνοι και ΑμΕΑ. Οι άδειες αυτές μεταβιβάζονται και κατόπιν οι δικαιούχοι των αδειών μπορούν να τα νοικιάσουν. Τον τελευταίο χρόνο και με τα νέα δεδομένα, οι ενοικιαστές ζητούν από τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια.
Τα ενοίκια των περιπτέρων στις μεγάλες πόλεις κυμαίνονται από 300 ευρώ έως και 2.500 ευρώ. Όσο πιο κεντρικά, τόσο πιο ακριβά.