Για άλλη μια βραδιά, η Λιβύη θα ζήσει βομβαρδισμούς από τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες δεν μπορούν ακόμα και μετά από τόσα 24ωρα από την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής δράσης να συμφωνήσουν στο ποιος θα...
ηγείται των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει οι βομβαρδισμοί πάνω από τη Λιβύη, στην περιοχή Ταχούρα της Τρίπολης, όπως μετέδωσε ο κρατικός σταθμός της χώρας, ενώ ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη στη στρατιωτική βάση του Καντάφι, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας.
Λίγη ώρα πριν, ο Καναδάς διεξήγαγε τις πρώτες του αεροπορικές επιδρομές πάνω από τη χώρα, όπως αναφέρει το Associated Press.
Στην επίθεση κοντά στην Μιζουρατα πήραν μέρος τέσσερα CF-18, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ανεφοδιασμού. Τα καναδικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστούς βομβαρδισμούς κοντά στην Μιζουράτα.
Βρετανία: “Η αεροπορία του Καντάφι έχει εξαφανιστεί”
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Βρετανικής αεροπορίας που επιχειρεί στην Λιβύη δήλωσε μετά βεβαιότητας την Τετάρτη (23/3) πως η στρατιωτική αεροπορία του Μουαμάρ Καντάφι έχει υποστεί συντριπτική ήττα.
Ο Γκρεγκ Μπαγκγουελ υποστήριξε πως τώρα οι σύμμαχοι μπορούν να επιχειρούν ανενόχλητοι πάνω από τον αναέριο χώρο της Λιβύης.
“Βλέπουμε αθώους πολίτες στη Λιβύη και τώρα μπορούμε να τους πούμε με σιγουριά πως τους προστατεύουμε από τους βομβαρδισμούς του Καντάφι”, είπε ο Μπάγκγουελ.
Με χερσαίες δυνάμεις απαντά ο Καντάφι
Πλέον, ο Λίβυος ηγέτης έχει θέσει όλες τους δυνάμεις στις χερσαίες επιχειρήσεις, αφού οι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν περικυκλώσει την πόλη της Μιζουράτα, προστατευόμενοι από τανκς.
“Η Μιζουράτα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα”, ανέφερε εκπρόσωπος των επαναστατών στην πόλη.
Παράλληλα ο Καντάφι έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις και στην πόλη Ζιντάν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.
Πλήρης ασυνεννοησία στο ΝΑΤΟ
Τη στιγμή που οι επιχειρήσεις μαίνονται στη Λιβύη, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να τα βρουν στο ποιος θα έχει τον ηγετικό ρόλο σε όλη την υπόθεση.
Μετά την τρίτη ημέρα των συναντήσεων των πρεσβευτών της 28εθνούς συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο ίδιος διπλωμάτης τόνισε: "Δεν ελήφθη απόφαση για τίποτε".
Τα προβλήματα πάντως παραμένουν για τη σχέση ανάμεσα στην εφαρμογή της με εντολή του ΟΗΕ ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από οτη Λιβύη και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων, καθώς και για το πόσο θα πρέπει να διευρυνθεί η αποστολή αυτή, σημείωσε η ίδια πηγή.