Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Το Υπ. Οικονομικών βρήκε “ξαφνικά” 1,5 δισ. ευρώ (!) Πώς;

Αρκούσε μια απόφαση, και «ξαφνικά» στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν 1,5 δις ευρώ επιπλέον έσοδα. Τι συνέβη και μπήκαν τόσα λεφτά στα ταμεία λίγο πριν το τέλος του 2010;...

Στην ειδική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να πάρει τη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου και να την αντιπαραβάλει με τους κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Όπου εντοπίστηκε “σύμπτωση” ονομάτων, απεστάλη μια απλή και λιτή ειδοποίηση της εφορίας. Το περιεχόμενο της; “Παρακαλώ περάστε από την οικεία ΔΟΥ να τακτοποιησετε την υποχρεώση σας, αλλιώς είμαστε υποχρεωμένοι να δεσμεύσουμε για αντίστοιχο ποσό την περιουσία σας”.
Έτσι, μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, εκεί προς το τέλος του έτους, στα κρατικά ταμεία συγκεντρώθηκαν περί το 1,5 δισ ευρώ, από κάποιους που είχαν “ξεχάσει” ότι είχαν τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα με την εφορία. Κι έτσι αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι ακόμα και στην Ελλάδα της ανυπακοής και της αυθαιρεσίας, είναι δυνατόν να μπει μια τάξη, όταν υπάρχει η θέληση και η αποφασιστικότητα.
Γιατί, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, τα μέσα υπάρχουν. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι θέμα πρόθεσης και όχι νόμων. Το πιθανότερο είναι ότι στο άμεσο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να επαναλάβει ανάλογες καταδρομικές επιχειρήσεις, αποσκοπώντας στην ίδια επιτυχία.
Η πρώτη απόπειρα, πάντως, απέδειξε ότι στην Ελλάδα δεν χρειάζονται επιπλέον αυστηροί φοροελεγκτικοί νόμοι, γιατί τέτοιοι υπάρχουν και είναι πολλοί, αλλά ανεφάρμοστοι. Αυτό που χρειάζεται είναι κάποιος να αποφασίσει να τους ενεργοποιήσει.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...