Έχετε σκεφτεί ποτέ τι σημαίνει το να κάνετε άσκηση σε υψόμετρο ή σε ατμόσφαιρα μειωμένου οξυγόνου; Ίσως trekking στο βουνό ή χειμερινό σκι; Μπορεί να σας φανεί απίστευτο, αλλά μπορείτε να κάνετε αυτού του είδους την άσκηση ακόμη και σε ένα γυμναστήριο στο κέντρο της πόλης. Τι μπορεί να προσφέρει όμως κάτι τέτοιο;...
Όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε συνθήκες μειωμένης ποσότητας οξυγόνου, οι βιολογικές του λειτουργίες αλλάζουν, καθώς το οξυγόνο είναι η κύρια πηγή ενέργειας των κυττάρων και η αναπνοή ζωτικής σημασίας λειτουργία (αναπνέουμε περίπου 17.000 φορές ημερησίως, λαμβάνοντας 8.600 λίτρα αέρα). Είναι λοιπόν λογικό ότι, ακόμα και η πιο μικρή βελτίωση στους μηχανισμούς αναπνοής, μπορεί να επιφέρει ποιοτικότερη και σωστότερη λειτουργία του οργανισμού.
Σε συνθήκες υποξίας (μειωμένου οξυγόνου), ο οργανισμός αναγκάζεται να ενεργοποιήσει διαδικασίες προσαρμογής, έτσι ώστε να εξισορροπήσει τη μειωμένη ποσότητα οξυγόνου που του προσφέρεται. Η άσκηση στο υψόμετρο ή σε συνθήκες μειωμένου οξυγόνου, είναι δυσχερέστερη συγκριτικά με αυτή στο επίπεδο της θάλασσας επειδή μειώνεται η πίεση του οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα καθώς αυξάνεται το υψόμετρο. Δηλαδή, όσο αυξάνεται το υψόμετρο τόσο περισσότερο ελαττώνεται το διαθέσιμο οξυγόνο για τον οργανισμό του αθλητή. Το αποτέλεσμα; Βελτίωση στην αντοχή, αλλά και στον έλεγχο του βάρους, αύξηση της αποδοτικότητας της αερόβιας άσκησης, κάψιμο περισσότερων θερμίδων, ακόμη και βελτίωση ή επίλυση προβλημάτων υγείας (π.χ. άσθμα, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, χρόνια κούραση, προβλήματα κυκλοφορικού, αϋπνία).
Έχει αποδειχθεί ότι 2-3 φορές την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση σε υποξικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με προπόνηση στο επίπεδο της θάλασσας, επιφέρει βελτίωση στην απόδοση των αθλητών. Γι αυτό και πολλοί αθλητές προετοιμάζονται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, για να επιτύχουν γρηγορότερα την επιθυμητή φυσική κατάσταση. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο γαστρεντερολόγος Florian Lippl του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ludwig-Maximilians-University του Μονάχου και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, μελέτησε 20 παχύσαρκα άτομα, που πέρασαν μια εβδομάδα σε ένα σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, περίπου 300 μέτρα κάτω από την κορυφή του ψηλότερου γερμανικού βουνού Zugspitze, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Όπως διαπιστώθηκε, η όρεξή τους μειώθηκε και έχασαν περισσότερο βάρος απ’ ό,τι αν είχαν μείνει στο σπίτι τους.
Αν πάντως δεν βρίσκετε ιδιαίτερα εύκολο το να πάρετε τα...βουνά για να αθληθείτε, υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις, ακόμη και στις πόλεις, ή συστήματα υποξικής άσκησης και εξομοιωτές συνθηκών μειωμένης περιεκτικότητας οξυγόνου, που προσφέρουν άσκηση σε περιβάλλον μειωμένου οξυγόνου, με την καθοδήγηση προπονητή, δίνοντας όλα τα πλεονεκτήματα που αυτή προσφέρει
Πηγή: clickatlife.gr