Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Πόσο "αθώο" είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-cigarettes) είναι συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρία, φτιαγμένο από έναν μεταλλικό σωλήνα με έναν θάλαμο στον οποίο υπάρχει ένα φυσίγγιο με νικοτίνη σε υγρή μορφή, που αντικαθίσταται, ή έχει μόνον αέρα.  

Με τροπολογία στον νόμο 3868/2010 αρ.17 κεφάλαιο 2, όπου καθορίζονται οι ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού απαγορεύονται: «η κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων, που έχουν την εξωτερική μορφή προιόντων καπνού, καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο».

Απαγορεύεται, επίσης, χωρίς προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «η κυκλοφορία προιόντων, που διατίθενται για τη διακοπή του καπνίσματος. Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας ορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση έγκρισης».

Παρόλα αυτά μπορεί κάποιος να βρει ηλεκτρονικό τσιγάρο ακόμα και στα φαρμακεία. Μόνο που αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνο Λουράντο, δεν περιέχει νικοτίνη.

Ειδήμονες των επιστημών υγείας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, είτε αυτό περιέχει νικοτίνη, είτε όχι.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών,  Παναγιώτης Μπεχράκης, χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικίνδυνο και άμεσα καταστροφικό για τον οργανισμό. Στην Ελλάδα, συνεχίζει, έχουμε πρόβλημα έναρξης του καπνίσματος. Υπάρχουν «χώροι παραγωγής καπνιστών (μπαρ, καφετέριες κ.λ.π.) και εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση με ενημερωτικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στις αρχές του Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί συνέδριο με θέμα: «Μαθαίνω να μην καπνίζω» και θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία.

Στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της βιομηχανίας και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ο FDA, ο οποίος πραγματοποίησε έρευνα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά τους. Δηλώνει ότι η συσκευή μετατρέπει τη νικοτίνη και τις άλλες χημικές ουσίες σε ατμό, που εισπνέεται από τον χρήστη.

Η βιομηχανία, από τη μεριά της, δηλώνει ότι ο FDA μπορεί να είναι αρμόδιος για τη ρύθμιση των προϊόντων καπνού, αλλά είναι αναρμόδιος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν μεν νικοτίνη αλλά όχι καπνό. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εργαστηριακά πειράματα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξαν ότι περιέχουν καρκινογόνα και άλλα τοξικά χημικά, επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Στην Ελλάδα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει: «Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη υπάγονται στα φαρμακευτικά προϊόντα (τα προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι εκεί να τα οποία αναφέρονται στο νόμο 1316). Η διάθεσή τους στην αγορά προϋποθέτει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ:

α) στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο περιέχει νικοτίνη. Μέχρι σήμερα, ο ΕΟΦ δεν έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας σε ανάλογο προϊόν για την ελληνική αγορά.

β) προϊόντα τα οποία παρουσιάζονται ως ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιέχουν νικοτίνη θα πρέπει να εξεταστούν από άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης».

Το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου έφθασε και στη Βουλή ύστερα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι το επικίνδυνο με τα προϊόντα αυτά είναι ότι προβάλλουν ισχυρισμούς, χωρίς καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση, ότι είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα, ότι δεν βλάπτουν τους παθητικούς καπνιστές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δημόσιους χώρους, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

Για καθαρά εμπορικό προϊόν και όχι αποτελεσματικό, κάνει λόγο ο καθηγητής φαρμακολογίας και πρόεδρος της Αντικαπνιστικής Εταιρείας, Νίκος Χούλης, τονίζοντας ότι καλύτερο υποκατάστατο για τη «συνήθεια» του τσιγάρου είναι το κομπολόι.

Πάντως, αν θέλει κάποιος πραγματικά να κόψει το κάπνισμα, όπως αναφέρει ο κ. Χούλης, μπορεί να καταφύγει σε άλλου είδους θεραπείες. Κυκλοφορούν αποτελεσματικά σκευάσματα, που δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ή να καταφύγει στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Τα ποσοστά επιτυχίας στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος ξεπερνούν το 64%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...