εφευρέσεις που θα παρουσιαστούν στην πρώτη έκθεση αυτού του είδους που διοργανώνεται στη χώρα μας.
Ρομπότ, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και πολλές ευφάνταστες κατασκευές θα θαυμάσουν όσοι επισκεφθούν το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, όπου την προσεχή Τετάρτη ανοίγει τις πύλες της η 1η Εκθεση Ευρεσιτεχνιών. Με 125 συμμετοχές και με εκθέματα από όλους τους τομείς της τεχνολογίας, η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας, φέρνοντας σε επαφή τους Ελληνες εφευρέτες με τους επαγγελματίες που έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τις πρωτότυπες κατασκευές σε μαζικά προϊόντα.
«Η έκθεση είναι ένα βήμα για να υπάρξει ανάπτυξη» σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Γενικής Ενωσης Ελληνικών Προϊόντων και διοργανωτής της έκθεσης Ζώης Γκούντας. Οπως επισημαίνει, το 75% των εφευρέσεων που θα παρουσιαστούν θα είναι εμπορεύσιμες, γι’ αυτό και περιμένει «πολλούς βιοτέχνες και εμπόρους να την επισκεφθούν και να χρηματοδοτήσουν μία έμπνευση από όλους αυτούς τους εφευρέτες».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Ηχητική σφαίρα
«Είναι μια κατασκευή που εκπροσωπεί την ιδέα της σφαιρικής εκπομπής του ήχου» δηλώνει ο Παύλος Τριποδάκης για την εφεύρεσή του. Πρόκειται για μια μεγάλη κατασκευή που χρησιμοποιεί πολλαπλά ηχεία, δύο πολυκάναλους ενισχυτές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να προσφέρει στον ακροατή την «πρωτόγνωρη εμπειρία» του τρισδιάστατου ήχου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να καθίσουν ανά εξάδες μέσα σ

«Εκτός από μουσική, στην έκθεση θα βάλουμε και ηχητικά περιβάλλοντα, ειδικά εφέ και ήχους της φύσης» εξηγεί ο κ. Τριποδάκης και προσθέτει ότι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με την κατασκευή, τροποποιώντας τους ήχους μέσα από ένα μικρό πιάνο. Η Ηχητική Σφαίρα αποτελεί την πτυχιακή εργασία του κ. Τριποδάκη, με την οποία ολοκληρώνει τις σπουδές του στο ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ρεθύμνου. Για τη δημιουργία της συνεργάστηκε με τον συμφοιτητή του Γιώργο Κωνσταντινίδη, που ανέλαβε το κομμάτι του software. Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές της εφαρμογές, ο εφευρέτης πιστεύει ότι είναι ιδανική για διαφημιστικούς σκοπούς και ειδικά για την προώθηση κινηματογραφικών ταινιών.
Θέρμανση με μαγνητισμό
Τρεις διαφορετικές πατέντες έχει πάνω του το ηλεκτρικό τροφοδοτικό θέρμανσης, που σχεδίασε και κατασκεύασε ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και πρώην εργαζόμενος της Ολυμπιακής Γιώργος Χαράτσης. Σύμφωνα με τον εφευρέτη, η εν λόγω κατασκευή έχει την ικανότητα να θερμαίνει με μαγνητισμό κάθε είδους υγρά χωρίς τη χρήση αντιστάσεων. Οπως χαρακτηριστικά λέει, το ηλεκτρικό τροφοδοτικό μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε σώμα καλοριφέρ ή με σερπαντίνα (η κυψελοειδής κατασκευή που χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά) και να προσφέρει θέρμανση με τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας.
«Αν κάποιος θέλει να ζεστάνει έναν χώρο 20 τ.μ., χρειάζεται 12.500 btu και 2.100 βατ. Με το δικό μου σύστημα, τον ζεσταίνω με 184 βατ» τονίζει ο κ. Χαράτσης και προσθέτει ότι η εφεύρεσή του μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ατμού αλλά και ψύξη. «Μπορεί
να συνεργαστεί με ηλιακό θερμοσίφωνα, με υποδαπέδια θέρμανση και φωτοβολταϊκά και να έχουμε χαμηλές καταναλώσεις ηλεκτρικού. Καταργεί τις σωληνώσεις, καταργεί το πετρέλαιο και είναι απόλυτα ασφαλές» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Το κύκλωμα που κατασκεύασε ο ηλεκτρολόγος Γιώργος Βαρκούλης μειώνει την κατανάλωση του ηλεκτρικού που χρησιμοποιείται για τον φωτισμού του κλιμακοστασίου.
«Βάζουμε μια μπουτονιέρα στην είσοδο της πολυκατοικίας με διαφορετικό κουμπί για κάθε όροφο. Αν θέλω να πάω στον δεύτερο, πατάω το κουμπί δύο και ανάβουν τα φώτα μόνο στο ισόγειο, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο και μετά σβήνουν με την ίδια σειρά. Αν είμαι στον δεύτερο και θέλω να κατέβω, πατάω το κουμπί και τα φώτα ανάβουν από τον δεύτερο μέχρι το ισόγειο συν ο πάνω όροφος. Το ίδιο σύστημα μπορεί να συνδυαστεί με το ασανσέρ» αναφέρει ο κ. Βαρκούλης.
Νεφελοψεκαστήρας
Ο βιοτέχνης Χρήστος Μπιράτσης εμπνεύστηκε ένα μηχάνημα για να ραντίζει τις καλλιέργειές του, χρησιμοποιώντας 80% λιγότερο φάρμακο από ό,τι θα χρειαζόταν αν χρησιμοποιούσε τρακτέρ. «Το ονόμασα νεφελοψεκαστήρα. Είναι μικρό, πάμφθηνο, πανάλαφρο και πολύ εύχρηστο» λέει για την εφεύρεσή του. Οπως σημειώνει, δεν κάνει μόνο για ραντίσματα, αλλά μπορεί να σβήσει έρπουσες δασικές πυρκαγιές ή να βάψει ανώμαλες επιφάνειες όπου δεν μπαίνει ρολό» υποστηρίζει ο κ. Μπιράτσης, προσθέτοντας ότι στην ουσία είναι ένα πολυμηχάνημα που θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά.