Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Και οι άνδρες προσποιούνται οργασμό...


Τελικά, δεν είναι μόνο οι γυναίκες που προσποιούνται ότι έχουν οργασμό. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η προσποίηση είναι πολύ συνηθισμένη και στα δύο φύλα, αν και τα κίνητρά της μοιάζει να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών. 


Στην πραγματικότητα, το ισχυρότερο κίνητρο για να προσποιηθεί ένας άνδρας οργασμό, είναι να διαφυλάξει το συναίσθημα της σχέσης και να μην πληγώσει τη σύντροφό του. Με τις γυναίκες, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο…



Η επιστημονική μελέτη έγινε από ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας και συμμετείχαν 180 άνδρες και 101 γυναίκες, όλοι φοιτητές. Κάθε συμμετέχων ερωτήθηκε εάν προσποιήθηκε ποτέ οργασμό και για ποιους λόγους.


Περίπου το 10% των ανδρών και το 19% των γυναικών που είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις, κατά τις οποίες δεν υπήρξε διείσδυση, ανάφεραν ότι προσποιήθηκαν οργασμό.
Στην περίπτωση της διείσδυσης, το 86% των ανδρών και το 82% των γυναικών, ανέφεραν ότι προσποιούνται οργασμό κατά τη διάρκεια της πράξης.

«Μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζαμε είναι πως η προσποίηση του οργασμού ήταν κατ’ εξοχήν μια «γυναικεία υπόθεση», που «επιστρατεύονταν» ώστε να μπορεί η γυναίκα να αποκρύψει τη δυσκολία ή την αδυναμία της να φτάσει σε οργασμό. Σαφώς τα "oπτικοακουστικά τεκμήρια", η εφύγρανση της γεννητικής περιοχής της γυναίκας και οι παλμικές κινήσεις του κόλπου, δεν αποτελούν για τον άνδρα κριτήρια ασφάλειας για το αν η σύντροφος του κορύφωσε ή όχι, όμως αυτό που βλέπουμε πλέον είναι πως και οι άνδρες να ακολουθούν, σπανιότερα βέβαια, την ίδια τακτική κι ας είναι πολύ πιο δύσκολο ο άνδρας να κρύψει ή αντίστοιχα να αποδείξει ότι δεν προσποιείται, αφού η στύση και η εκσπερμάτιση είναι στοιχεία φανερά και ορατά», σχολιάζει η Ελεάνα Ελευθερίου Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών.



Οι αιτίες


Οι άνδρες συνήθως προσποιούνται οργασμό όταν επιθυμούν να δώσουν τέλος στη σεξουαλική πράξη, χωρίς όμως να πληγώσουν τη σύντροφό τους. Συγκεκριμένα, οι μισοί άνδρες ανέφεραν ότι το κίνητρό τους ήταν αυτό.
Τα 80% των γυναικών ανέφερε ότι προσποιούνται οργασμό για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι προκειμένου να ερεθίσουν περισσότερο τον σύντροφό τους και να «τελειώσει».


Το κίνητρο αυτό όμως, δηλαδή το να φτάσουν και οι δύο σε οργασμό, ασκεί μεγάλη πίεση και στα δύο φύλα, επισημαίνει η Carol Ellison, συγγραφέας του βιβλίου «Women's Sexualities: Generations of Women Share Intimate Secrets of Sexual Self-Acceptance».
«Όταν το σεξ γίνεται για λόγους επίδειξης με σκοπό την επιβράβευση ή εμπεριέχει τέτοιους στόχους και επιδιώκει τη στύση – διέγερση, διείσδυση και οργασμό, τότε είναι προβληματικό», επισημαίνει η Ellison.


«Αυτό που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι πως στη θέση της απόκρυψης στοιχείων και της προσποίησης, θα πρέπει να μπει η εμπιστοσύνη και η διάθεση για ειλικρινή διάλογο ανάμεσα στους συντρόφους, που αποτελούν μέσα ασφάλειας και για τα δύο μέρη του ζευγαριού. Ο οργασμός δεν πρέπει να αποτελεί μέσο αυταπόδειξης και αυτοεπιβεβαίωσης ούτε για τον άνδρα ούτε για τη γυναίκα, ενώ όταν επιβάλλεται από τον έναν ή τον άλλο είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύουν και οι δύο από την αναγκαστική προσποίηση. Το σεξ δεν είναι αγώνισμα και ο οργασμός δεν πρέπει να αποτελεί έπαθλο-ούτε για τον άνδρα αλλά ούτε και για τη γυναίκα», εξηγεί η κ. Ελευθερίου.


Σύμφωνα με την ίδια ο όρος «σεξουαλική επιτυχία» θα πρέπει να οριστεί εκ νέου, ως κάτι το οποίο σε κάνει να νιώθει καλά για τον εαυτό σου, το σύντροφό σου και ως κάτι που βοηθά τη σχέση σας.


«Εάν λοιπόν, αλλάξεις το στόχο του σεξ και το μετατρέψεις σε κάτι που επιδιώκει τη δημιουργία αμοιβαίας ευχαρίστησης και εξεύρεσης όλωντων διαφορετικών τρόπων για τη δημιουργία ηδονής… τότε θα μάθεις πολλά περισσότερα για τη σεξουαλική απόκριση. Το σεξ θα μετατραπεί σε μία τελείως διαφορετική εμπειρία» λέει η Ellison.


«Σε καιρούς όπως αυτούς που διανύουμε που η σεξουαλική υγεία και επίδοσητου άνδρα βάλλεται από τα κακώς κείμενα της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ προβλήματα όπως η ανεσταλμένη εκπερμάτιση έχουν ενταθεί σε σχέση με το παρελθόν, μάλλον η προσποίηση δεν κάνει πια φυλετικές διακρίσεις, και μπροστά στη πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα στη σχέση και ναδημιουργηθούν συναισθήματα απόρριψης και ανασφάλειας, μοιάζει ως λύση ανάγκης. Υιοθετείται λοιπόν από τους άνδρες ακόμα μια γυναικεία πρακτική ή είναι η καινούργια «δικλείδα ασφαλείας» των ανδρών; Θα το διαπιστώσουμε πολύ σύντομα», καταλήγει η κ. Ελευθερίου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Sex  Research».


Πηγή : Web Only

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...