Σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το τρέχον έτος θα είναι το...
θερμότερο ή, στην «καλύτερη περίπτωση», το δεύτερο θερμότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία.
Μέχρι στιγμής, οι μετρήσεις της NASA πράγματι δείχνουν ότι το 2010 είναι η θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικές μετρήσεις, ενώ η βρετανική μετεωρολογία, που χρησιμοποιεί ένα ελαφρώς διαφορετικό σύστημα μέτρησης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι η δεύτερη θερμότερη. Σε κάθε περίπτωση, οι διαφορές από το 1998, που ήταν και η θερμότερη χρονιά έως σήμερα, κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.
Αφύσικες συνθήκες
Ωστόσο, το 1998, οι θερμοκρασίες είχαν καταρρίψει κάθε ρεκόρ εν μέρει και λόγω της ισχυρής επίδρασης του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Φέτος, το Ελ Νίνιο ήταν πολύ πιο αδύναμο και εξισορροπήθηκε εν μέρει από τα ψυχρά ρεύματα του φαινομένου Λα Νίνια. Εξ ου και επιστήμονες ανέμεναν ότι η χρονιά που διανύουμε θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να ήταν ψυχρότερη από τις προηγούμενες. Οι συνθήκες, όμως, σύμφωνα πάντα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τους περισσότερους επιστήμονες, κάθε άλλο παρά «φυσιολογικές» είναι.Τα στελέχη της εκτιμούν πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η υπερκατανάλωση ενέργειας και η μόλυνση, εκτοξεύουν τη θερμοκρασία του πλανήτη μας. «Είναι ένα ακόμη στοιχείο ότι η υπερθέρμανση είναι ανθρωπογενές φαινόμενο», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η Βίκι Πόουπ, επικεφαλής του περιβαλλοντικού τμήματος της υπηρεσίας. Εξάλλου, η περασμένη δεκαετία ήταν μεσοσταθμικά η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ από τους επιστήμονες. Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, η οποία αμφισβητεί το κατά πόσον οι αλλαγές στο κλίμα οφείλονται στον άνθρωπο. Παρατηρούν μάλιστα ότι ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει σχεδόν μηδενιστεί τα τελευταία χρόνια.
Η Πόουπ παραδέχεται ότι πράγματι υπάρχει επιβράδυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης, αλλά θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στην επίδραση πρόσκαιρων φυσικών φαινομένων και όχι στο ότι ο άνθρωπος δεν επηρεάζει το κλίμα. Ανάμεσα στους παράγοντες που κατατάσσει σε αυτήν την κατηγορία είναι η περιοδική μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας, η μικρή μείωση της εξάτμισης των θαλάσσιων υδάτων και η αύξηση των εκπομπών συσκευών αεροζόλ στην Ασία. Αλλωστε, λόγω μεθοδολογικών δυσκολιών, η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική δεν μετριέται επαρκώς, ώστε να προσμετρηθεί με ακρίβεια στον γενικό μέσο όρο. Γι’ αυτούς τους λόγους, η Πόουπ προβλέπει ότι το φαινόμενο της υπερθέρμανσης θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια: «Μακροπρόθεσμα, ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κινείται στους 0,16 βαθμούς Κελσίου.
Την τελευταία δεκαετία, μειώθηκε στους 0,05 με 0,13. Ομως, υπάρχουν πρόσκαιροι παράγοντες που επηρέασαν αυτούς τους ρυθμούς. Εξάλλου, μεγάλο μέρος της επιπλέον θερμότητας μπορεί να διοχετεύεται στα βάθη των ωκεανών, όπου δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει», καταλήγει.
Πηγή: BBC